Minerálna voda v kuchyni
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Voda je podmienkou pre zachovanie života, no je nenahraditeľnou aj pri varení. Uplatní sa pri príprave chutných polievok, ale aj cestovín či múčnikov. Bez nej by uvariť niektoré jedlá jednoducho nešlo. Jedinečná je však v prvom rade ako nápoj a zdroj dôležitých minerálov pre naše zdravie.

Rozdiel medzi pitnou vodou z vodovodu a minerálnou vodou je asi každému zrozumiteľný. Minerálna z prírodných zdrojov je obohatená minerálnymi látkami dôležitými pre fungovanie rôznych orgánových systémov.
Minerály v pohári
Denne potrebujeme 800 až 1000 mg kalcia a približne 350 mg magnézia. Takéto množstvá však človek nedokáže absorbovať len konzumáciou potravín. Preto sa odporúča piť minerálne vody bohaté práve na tieto dva minerály. Pitím minerálnych vôd si zabezpečujeme aj dostatočný prísun stopových prvkov, ako je jód, fluór a kremík. Mnohé minerálne vody obsahujú vysokú hladinu sodíka, čo môže byť problémom najmä u ľudí s vysokým krvným tlakom. Je však rozdiel, či má sodík podobu klasickej kuchynskej soli alebo hydrogénového karbonátu sodíka, ktorý problém s krvným tlakom neovplyvňuje. Preto sa neodporúča siahať po minerálnych vodách, v litri ktorých sa nachádza viac ako 200 mg sodíka. Práve pre neželaný účinok na ľudský organizmus a možnosť poškodzovania cievneho systému a následne zvyšovania krvného tlaku ako jedného z rizikových faktorov mnohých vážnych ochorení.

Dobrá aj v kuchyni
Minerálna voda nie je iba nápojom na hasenie smädu, ale aj praktickým pomocníkom pri varení. Pri príprave cesta účinkuje ako prírodný prostriedok na kyprenie rovnako ako prášok do pečiva. Podobne prevzdušní pri šľahaní aj zemiakové pyré. Ak dusíme v minerálnej vode brokolicu alebo karotku, tepelne upravená zelenina bude sviežo zafarbená. Aj sorbet sa lepšie podarí. Pri príprave dezertov by sme však mali voliť minerálne s nižším obsahom minerálov, aby neovplyvnili výslednú chuť sladkej maškrty.

TIP: Mliečna pena bude obzvlášť nadýchaná, ak do zohriateho mlieka pridáme trochu minerálnej vody a až potom ho vyšľaháme.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com