Masarykovo cukroví
VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY Chutné vianočné keksy z maslového cesta s bohatou nádielkou lieskových orieškov.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 200 g lieskových orieškov
Príprava:
Najprv necháme lieskové oriešky hodinu až dve močiť vo vode, aby zmäkli. Medzitým urobíme cesto z hladkej múky, masla, práškového cukru a žĺtka, do ktorého pridáme celé orechy. Miesime, kým nezískame kompaktnú hmotu, z ktorej urobíme dva valčeky s priemerom asi 4 cm. Valčeky necháme v chladničke cez noc zabalené v potravinárskej fólii, mäkké by sa krájali ťažko. Na druhý deň rozkrájame valčeky na kolieska hrubé asi 7 mm a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C do ružova. Ešte teplé ich obalíme v práškovom cukre.
TIP: Namiesto lieskových môžeme použiť aj pistáciové alebo jadrá vlašských orechov a pridať trochu rumu. Každý podľa vlastnej chuti. Ale najlepšie sú asi tie s lieskovými a bez rumu, lebo si na nich môžu pochutnávať aj deti.
redakcia Doma a Rada