Mäkký syr vlastnej výroby

08.04.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Ste fanúšikmi zdravého stravovania a radi v kuchyni experimentujete? Potom môžete skúsiť aj domáci syr vyrobený z jogurtu.

Predpokladom, aby ste získali skutočne kvalitný syr, je rovnako kvalitný zdroj. Základom musí byť prírodný jogurt bez akýchkoľvek prísad. Potrebujete aspoň dva 250-gramové. Získate tak menší bochníček syra. Ak chcete väčší, množstvo jogurtu treba zdvojnásobiť. Príprava nie je veľmi náročná.

  • Do väčšej misky vložte kovové sito, ktoré vysteľte väčším kusom nefarbenej gázy alebo čistej bezfarebnej bavlny tak, aby prevísal cez okraje sitka. Redšiu gázu treba pritom ešte asi trikrát preložiť.
  • Do textíliou vystlaného sitka vlejte jogurty a nechajte odtiecť prvotnú tekutinu.
  • Okraje gázy spojte a obsah zľahka vyžmýkajte.
  • Gázu previažte gumičkou tak, aby syr mal tvar bochníka.
  • Ten potom vložte do pohára so širším vrchom a tekutinu nechajte odtekať samovoľne. Najlepšie je umiestniť ho na noc do chladničky.
  • Hotový syr vyberte z textílie a môžete ho podávať.
  • Čerstvý jogurtový syr sa dá dochutiť rôznymi bylinkami či korením. A výborná je z neho aj nátierka.

Skúste alternatívu

Základnú zmes pre domáci čerstvý syr získate aj zmiešaním kyslej smotany (500 ml) s vysokým obsahom tuku a bieleho smotanového jogurtu (500 ml). Oba mliečne výrobky dobre zmiešame aj s trochou soli a dajte do sitka vystlaného bavlnenou textíliou, ktorý umiestnite na menší hrniec. Prikryte pokrievkou a uložte na dva dni do chladničky. Hmotu, z ktorej odtečie tekutina, vytvarujte na doske posypanej bylinkami do tvaru bochníka. Môže to byť rovnako posekaná petržlenová vňať alebo kôpor s cesnakom či iné pochutiny.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com