Mäkký syr vlastnej výroby
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Ste fanúšikmi zdravého stravovania a radi v kuchyni experimentujete? Potom môžete skúsiť aj domáci syr vyrobený z jogurtu.
Predpokladom, aby ste získali skutočne kvalitný syr, je rovnako kvalitný zdroj. Základom musí byť prírodný jogurt bez akýchkoľvek prísad. Potrebujete aspoň dva 250-gramové. Získate tak menší bochníček syra. Ak chcete väčší, množstvo jogurtu treba zdvojnásobiť. Príprava nie je veľmi náročná.
- Do väčšej misky vložte kovové sito, ktoré vysteľte väčším kusom nefarbenej gázy alebo čistej bezfarebnej bavlny tak, aby prevísal cez okraje sitka. Redšiu gázu treba pritom ešte asi trikrát preložiť.
- Do textíliou vystlaného sitka vlejte jogurty a nechajte odtiecť prvotnú tekutinu.
- Okraje gázy spojte a obsah zľahka vyžmýkajte.
- Gázu previažte gumičkou tak, aby syr mal tvar bochníka.
- Ten potom vložte do pohára so širším vrchom a tekutinu nechajte odtekať samovoľne. Najlepšie je umiestniť ho na noc do chladničky.
- Hotový syr vyberte z textílie a môžete ho podávať.
- Čerstvý jogurtový syr sa dá dochutiť rôznymi bylinkami či korením. A výborná je z neho aj nátierka.
Skúste alternatívu
Základnú zmes pre domáci čerstvý syr získate aj zmiešaním kyslej smotany (500 ml) s vysokým obsahom tuku a bieleho smotanového jogurtu (500 ml). Oba mliečne výrobky dobre zmiešame aj s trochou soli a dajte do sitka vystlaného bavlnenou textíliou, ktorý umiestnite na menší hrniec. Prikryte pokrievkou a uložte na dva dni do chladničky. Hmotu, z ktorej odtečie tekutina, vytvarujte na doske posypanej bylinkami do tvaru bochníka. Môže to byť rovnako posekaná petržlenová vňať alebo kôpor s cesnakom či iné pochutiny.