Lokše s makom
02.03.2024
VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY Tradičná lokša, tentoraz nie na slano, ale sladká a navyše maková.
Ingrediencie:
- 700 g uvarených pretlačených zemiakov
- soľ
- 300 g hladkej múky
- 50 g roztopeného masla
- slivkový lekvár
- 100 g zomletého maku
- 100 g práškového cukru
Príprava:
K pretlačeným zemiakom pridáme štipku soli a múku a vymiesime hladké cesto. Na doske posypanej múkou cesto upravíme na dlhý šúľok, ktorý pokrájame na rovnaké kúsky. Každý potom vyvaľkáme na lokšu, ktorú na zohriatom sporáku alebo platničke upečieme. Upečené lokše pomastíme roztopeným maslom, potrieme lekvárom, posypeme makom a práškovým cukrom a stočíme.
redakcia Doma a Rada