Kurča po štefánsky

11.03.2024

VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY    Takto pripravené kurča vďaka výdatnej plnky zasýti celú rodinu.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľké kurča
  • 200 g mäsa
  • 50 g žemle
  • 50 g hrášku
  • olej
  • 50 g údenej slaniny
  • vrchovatú lyžicu hladkej múky
  • petržlenová vňať
  • soľ

Príprava:

Najprv si pripravíme plnku. Zvyšky mäsa (hovädzie, bravčové, teľacie) zomelieme, pridáme namočenú a vytlačenú žemľu, soľ, mleté čierne korenie, vajce, zelený hrášok a posekanú petržlenovú vňať a dobre premiešame. Kurča umyjeme a naplníme plnkou, tak že ňou obkladáme vnútorné steny kurčaťa, potom dovnútra vložíme ošúpané natvrdo uvarené vajcia a brušnú dutinu doplníme zvyškom plnky. Otvor zašijeme niťou alebo spojíme kovovými ihlicami. Kurča potom osolíme a posypeme mletým čiernym korením i majoránom a dáme piecť do rúry v pekáči, v ktorom sme predtým rozškvarili pokrájanú slaninu. Kura pečieme asi 2 hodiny a pravidelne ho polievame vypečenou šťavou. Vodu podľa potreby dolievame. Upečené kurča vyberieme, šťavu zahustíme múkou, zalejeme trochou vývaru alebo vody a povaríme na hustú omáčku. Kurča rozkrojíme a podávame s ryžou a kompótom alebo novými zemiakmi a zeleninovým šalátom.


redakcia Doma a Rada