Kukurica trochu inak
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Chystajme hrniec, klásky kukurice sa už plnia. Táto obľúbená letná pochúťka si získala srdcia i jazýčky konzumentov aj pre jednoduchosť prípravy. Navyše je zdrojom ľahko stráviteľných sacharidov a bielkovín, vitamínu B1, draslíka, horčíka, fosforu, železa, zinku i vápnika a tiež pektínov, ktoré zlepšujú trávenie a činnosť čriev. Skutočne dosť dôvodov na to, aby sme si chutné klásky so žltučkými zrnami kládli na tanier čo najčastejšie.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200006445-54ec254ed7/pixabay_kukurica_inak_1.jpeg?ph=65bad9d253)
Základom vydarenej večere musia byť čerstvé klásky lahôdkovej kukurice, ktoré majú šťavnaté zrná bledožltej farby. Odporúčaní, ako ju uvariť, je viacero. Niekto ju dá aj s listami variť nasucho na tanieri na 5 minút do mikrovlnky, iný ju pripravuje klasicky vo vode. Aj tu sa mnohí v názore rozchádzajú. Niektorí tvrdia, že kukurica treba variť s pár listami a neosolenú, iní ju vložia do studenej vody zbavenú všetkých listov a po začatí vrenia vodu do nej nasypeme kopcovitú lyžičku soli a dve lyžičky cukru a nechajú variť ešte asi desať minút. Po schladení kláskov sa treba pustiť do konzumácie alebo si opačne na horúce položiť plátok masla, ktorý sa okamžite roztopí.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200006447-4561245614/pixabay_kukurica_inak_2.jpeg?ph=65bad9d253)
Môžeme však skúsiť aj niečo nové. Na nezvyčajný recept potrebujeme mladé klásky, ktoré rozkrojíme pozdĺžne na polovicu. Najprv ich osolíme, potom zabalíme do plátkov údenej slaniny a dáme na hlbšiu panvicu s roztopeným maslom. Zakryjeme a pomaly na slabom ohni dusíme domäkka. A k dobrej a ľahkej večeri už stačí iba zaželať: Dobrú chuť!
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com