Kuchynské variácie na hrozienka
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Dôvody, prečo hrozienka konzumovať, sú zrozumiteľné. Sušené hroznové bobule možno nevyzerajú najvábnejšie, no scvrknuté plody vinnej revy netreba podceňovať. Obsahujú ovocný cukor, sodík, vitamíny, sacharidy, vlákninu, železo i vápnik a dokonca chránia organizmus pred vplyvom voľných radikálov a pred starnutím.
Na druhej strane sú však kalorické, 15 g hrozienok zodpovedá 2 kockám cukru. Preto sa neodporúča preháňať to s množstvom tejto sladkej a zdravej pochúťky. Postačí za hrsť denne. Jesť ich môžeme ako rýchly dezert, jednoducho si požuvať pár hrozienok. Ale pri troche fantázie chutia aj v kombinácii s nejakým pokrmom. Kde všade sa toto sušené ovocie uplatní?
- ... v bábovke, biskupskom chlebíku alebo inom múčniku z piškótového cesta
- ... v ťahanom ceste na štrúdľu s jablkami, orechmi alebo tvarohom
- ... v kysnutom ceste na vianočku či sladké pečivo
- ... v maslovom ceste na sušienky
- ... vo vianočných medovníkoch a v perníku
- ... v orechovej alebo ovocnej plnke na domáce koláče
- ... v orechovo-medovo-čokoládovej zmesi na nepečený dezert – sladkú sviatočnú salámu alebo guľky
- ... v tvarohovej náplni do palaciniek alebo buchiet
- ... v zmesi kukuričných lupienkov alebo ovsených vločiek
- ... v zmesi na domáce müsli
- ... ako súčasť sladkých i sladkokyslých zaváranín z ovocia a zeleniny, napríklad čatní
- ... ako posýpka na zmrzlinu či iný dezert, najlepšie z tvarohu
- ... pri príprave zmesi na ryžový nákyp alebo žemľovku
- ... na vylepšenie chuti teplého punču
- ... na posypanie krupičnej či ryžovej kaše
- ... na chuťové ozvláštnenie zemiakovej kaše a ovocného šalátu
- ... v ryži s karí podľa indického receptu
- ... v pokrmoch z tofu
- ... v plnke do hydiny
- ... na dochutenie šťavy duseného hovädzieho mäsa a diviny
Najlepšie chuťové kombinácie
Hrozienka chutia najviac v kombinácii so škoricou, medom, čokoládou, tvarohom, jablkami, orechmi. Do cesta sa často dávajú až potom, keď sa na pol hodiny namočia do rumu.