Ktoré potraviny sú najzdravšie
VARENIE - POTRAVINY Aj keď nositeľom látok, dôležitých pre dobrý chod organizmu, sú všetky potraviny, niektoré z nich sú ešte väčším prínosom pre naše zdravie. Ich konzumáciou sa postaráme o prísun vyššieho percenta ako základných stavebných látok, tak vitamínov i stopových prvkov minerálov.

Potraviny zdraviu mimoriadne prospešné:
ananás, artičok, brokolica, brusnica, cesnak, cibuľa, čaj, čučoriedka, ďumbier, jogurt, kapusta, morčacie mäso, mrkva, ovos, paprička čili, pomaranč, ryby (najmä morské), sladký zemiak (batáty), slnečnicové semená, šalátová zelenina, vlašský orech.
Ďalšie zdravé potraviny a pochutiny:
aníz, avokádo, baklažán, banán, bazalka, broskyňa, cícer, citrusové ovocie, cmar a kefír, cvikla, čakanka, čerešňa, červená paprika, čierna ríbezľa, fazuľa, fenikel, figa, granátové jablko, hlúbovitá zelenina, hrach, hrozno, hruška, chren, jablko, jahoda, kakao, koriander, kôpor, kukurica, kuracia pečeň, ľanové semená, mandle, mango, marhuľa, mäkkýše a kôrovce, med, mlieko, morské riasy, olivový olej, ostružina (černica), ovsené vločky, papája, paradajka, petržlen, pohánka, pór, proso, pšenica, rasca, reďkovka, rozmarín, ryža, slivka, sója, syry, šalvia, šípky, šitake (ázijské huby), šošovica, špalda (obilnina), špargľa, špenát, tekvica, tekvicové semiačka, tvaroh, uhorka, vajcia, zeler, zemiak, žerucha, žltý melón.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com