Ktoré potraviny oplachovať a ktoré nie?
24.04.2024
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Rozmýšľate občas, či umyť pred varením šampiňóny alebo uvarené cestoviny? Ak si nie ste istí, poradíme vám.
V každom prípade ÁNO platí pre...
- ... ryžu, lebo táto plodina rastie v zaplavených ryžových poliach, ktorých pôda obsahuje často arzén, odporúča sa preto ryžu na pár hodín namočiť a potom poriadne opláchnuť.
- ... ovocie a zeleninu, lebo šupka môže byť kontaminovaná a aj keď ju odstránite, baktérie môžu kontaminovať dužinu, umývať preto treba aj banány, pomaranče či uhorky.
- ... plechovky s pivom či džúsom, hlavne vrchnú časť s viečkom, z ktorého sa po jeho vyklopení dostane do nápoja celá bakteriologická výbava obalu, pretože ho môže v predajni dotknúť nakazený človek.
NIE, určite neoplachovať zase platí pre...
- ... šaláty z uzavretého vrecúška určené na rýchlu spotrebu, pretože sú už umyté a pokrájané a ďalší kontakt s vodou by listy znehodnotil, rozmočené by stratili chuť, pevnosť a neboli by už chrumkavé.
- ... huby, lebo pre absenciu šupky namočené vo vode ňou rýchlo nasiaknu a potom majú mdlú chuť.
- ... mäso, lebo umývaním by ste prítomné baktérie iba šírili, zneškodníte ich jedine dôslednou tepelnou úpravou, nezabudnite však precízne poumývať nôž a pracovnú dosku, na ktorej sa bravčové mäso alebo kurča porcovali.
- ... uvarené špagety, pretože tým odplavíte škrob, ktorý pomáha cestovinám nasiaknuť lepšie omáčku.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com