Krv
10.02.2024
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA – ZDRAVÁ STRAVA PRE ORGÁNY Krv ako životodarná tekutina transportuje výživné látky po celom tele a všetky orgánové systémy zásobuje kyslíkom.
V prvom rade však samotná krv musí mať zabezpečený prísun látok, ktoré garantujú tvorbu hemoglobínu a červených krviniek. Pre jej dobrý stav je dôležitá pestrá strava.
Vhodná strava:
- pravidelný prísun železa – lesné plody, najmä čučoriedky, čierne ríbezle a černice, tiež červená cvikla, mak, orechy (pistácie, kešu a para), semená, figy, žerucha, ryby, morčacie mäso, pečienka, marhule (nedostatok železa zhoršuje stav cievnych stien, znižuje počet červených krviniek, ktorých sa v kostnej dreni netvorí dostatočné množstvo, a spôsobuje chudokrvnosť, dôsledkom čoho pociťujeme chronickú únavu, vyčerpanosť, búšenie srdca či bolesť hlavy a môžeme mať problémy s vypadávaním vlasov i lámaním nechtov)
- vitamín B9 čiže kyselina listová (podporuje krvotvorbu) – zelený šalát, kapusta, brokolica, kaleráb, žihľava, petržlenová vňať, karfiol, mlieko, syry, droždie
- vitamín B12 – mäso, mlieko, vajcia (absencia je príčinou zníženia duševných schopností i porúch svalovej koordinácie)
- vitamín K – špenát, zelený šalát, strukoviny, zemiaky, mrkva, rajčiaky (nedostatok zhoršuje zrážanlivosť krvi)
Zlá voľba:
- tučné a mastné jedlá
- synteticky vyrábané produkty s nízkym obsahom výživných látok
- veľké množstvo sladkostí
- častá konzumácia piva a kávy
- nedostatok tekutín, ale i stres, pretože zahusťuje krv, čím sa zhoršuje jej prietok a zvyšuje sa riziko krvných zrazenín
- absencia pohybu najmä v exteriéri, kde človek absorbuje viac kyslíka
Poznámka: Dôležité pre krv je starať sa aj o zdravie svojich kostí, kde vlastne prebieha krvotvorba.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com