Kraslice z komory
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Kto by si nepamätal to obdobie malej sviatočnej eufórie, keď menšie školáčky i väčšie dievčatá spolu s mamou či starou mamou ozdobovali vajíčka pre svojich kúpačov. Väčšinou sa siahalo po prirodzených zdrojoch komory, ktorá poskytla množstvo inšpirácií na zaujímavé dekorovanie kraslíc. K amatérskym klasikám patrilo najmä vyškrabovanie ornamentov a kvietkov do škrupinky zafarbenej vodou z uvarených cibuľových šupiek. Sú však aj iné možnosti farbenia okrem tehlovo-červeného variantu.
Základný postup je rovnaký a veľmi jednoduchý. Do menšieho hrnca dáme zvariť vodu s trochou octu, soli a rasce, potom pridávame rôzne materiály, ktoré rozhodnú o farebnosti vajíčok.
- šafran – bledožltá
- kurkuma čiže indický šafran - žltá
- kocka mrazeného špenátu – zelená
- väčšie množstvo cibuľových šupiek – hnedá
- cvikla alebo šťava z červenej repy – červená
- čučoriedky (mrazené či kompót) - bledofialová
- pokrájaná červená kapusta – modrá
- posekaná petržlenová vňať – svieža zelená
- nastrúhaná mrkva - oranžová
Červené kraslice získame aj namočením v 1 litri červeného vína, stačí aj lacnejšie konzumné. A možnosťou sú aj potravinárske farbivá, ak ich máme doma. Aby sa zvyšky potravín nelepili na škrupinu, vajce zabalíme do vyradenej silónovej podkolienky či ponožky a upevníme ju na konci gumičkou. Ak chceme docieliť efektné vzory, na škrupinu ešte predtým priložíme malé lístočky z rastlín alebo steblá trávy, prípadne vystrihneme pár motívov z papiera. V zafarbenom náleve majú vajíčka pobudnúť niekoľko hodín, najlepšie celú noc, aby absorbovali čo najviac farby. Po vybraní ich osušíme a pretrieme masťou, olejom alebo kožkou zo slaniny, aby sa pekne leskli.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.canva.comphotosfree