Kosti

10.02.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA – ZDRAVÁ STRAVA PRE ORGÁNY    Kosti sú oporným systémom celého tela, preto ich základnou vlastnosťou je pevnosť.

Pre silné kosti je podstatný vápnik a vitamínu D, ktorý umožňuje jeho vstrebávanie, vyvážené hodnoty fosforu, kremíka, horčíku, mangánu a ostatných minerálnych látok a vitamíny C, K a B12 pre tvorbu kostnej drene.

Vhodné potraviny a nápoje:

  • mlieko a mliečne výrobky
  • semená slnečnice, ľanu, sezamu a tekvice
  • sója
  • zelenina v surovom stave
  • z mäsa najmä hydina, ryby a chudé hovädzie maximálne 2 až 3-krát do týždňa
  • na olovrant či raňajky cereálie a čerstvé alebo sušené ovocie
  • minerálne vody a bylinkové čaje

Zlá voľba:

  • alkohol, ktorý urýchľuje straty vápnika a vitamínu D v organizme
  • obezita a kilogramy navyše, ktoré preťažujú kostrový systém
  • nesprávne diéty, ktoré oberajú organizmus o dôležité vitamíny a minerály
  • vysoký príjem tukov, bielkovín a rafinovaných cukrov, ktorý komplikujú trávenie a zhoršujú metabolizmus kostí
  • priveľa soli a kofeínové nápoje, ktoré podporujú vylučovanie vápnika obličkami
  • nadmerná konzumácia špenátu, rebarbory a strukovín, ktoré zabraňujú ukladaniu vápnika v kostiach


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com