Kosti
10.02.2024
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA – ZDRAVÁ STRAVA PRE ORGÁNY Kosti sú oporným systémom celého tela, preto ich základnou vlastnosťou je pevnosť.
Pre silné kosti je podstatný vápnik a vitamínu D, ktorý umožňuje jeho vstrebávanie, vyvážené hodnoty fosforu, kremíka, horčíku, mangánu a ostatných minerálnych látok a vitamíny C, K a B12 pre tvorbu kostnej drene.
Vhodné potraviny a nápoje:
- mlieko a mliečne výrobky
- semená slnečnice, ľanu, sezamu a tekvice
- sója
- zelenina v surovom stave
- z mäsa najmä hydina, ryby a chudé hovädzie maximálne 2 až 3-krát do týždňa
- na olovrant či raňajky cereálie a čerstvé alebo sušené ovocie
- minerálne vody a bylinkové čaje
Zlá voľba:
- alkohol, ktorý urýchľuje straty vápnika a vitamínu D v organizme
- obezita a kilogramy navyše, ktoré preťažujú kostrový systém
- nesprávne diéty, ktoré oberajú organizmus o dôležité vitamíny a minerály
- vysoký príjem tukov, bielkovín a rafinovaných cukrov, ktorý komplikujú trávenie a zhoršujú metabolizmus kostí
- priveľa soli a kofeínové nápoje, ktoré podporujú vylučovanie vápnika obličkami
- nadmerná konzumácia špenátu, rebarbory a strukovín, ktoré zabraňujú ukladaniu vápnika v kostiach
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com