Komu kyslá kapusta škodí?

27.09.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Kapusta je typickou našou potravinou, ktorá trónila v slovenskej kuchyni vari odjakživa. Dôvodom nebolo len jej finančná nenáročnosť, veď si ju každá gazdinka dopestovala na svojom políčku za domom, ale aj vysoká výživová hodnota.

Kapustové pokrmy dokázali zasýtiť celú rodinu vrátane tvrdo pracujúcich mužov a zároveň dodať telu potrebné vitamíny. Nuž, naše staré mamy dobre vedeli, že kapusta ako ľahko dostupná zelenina je zároveň veľmi zdraviu prospešná. V zimnom období bola obzvlášť obľúbená jej kvasená verzia, z ktorej dokázali ženy pripraviť mnohé chutné recepty.

Kedysi i dnes

Už v minulosti vnímali ľudia kyslú kapustu ako zdravú potravinu, vďaka ktorej lepšie odolávali prechladnutiu v chladných mesiacoch a ktorou si prečistili tráviaci systém. Dnes sme jej prínosy pre organizmus vďaka odborníkom špecifikovali. Vieme, že okrem vitamínu C a ďalších je táto takto spracovaná hlúbovina zdrojom antioxidantov a obsahuje aj vysokú koncentráciu fytonutrientov, ktoré pomáhajú chrániť pred niektorými druhmi rakoviny. Pri procese kvasenia vzniká kyselina mliečna, ktorá má protizápalové účinky, spomaľuje rast nepriateľských a opačne podporuje množenie priateľských baktérií v črevnej časti tráviaceho traktu.

Pre pacientov riziko

Pozitívny vplyv na zdravie nie je všeobecným pravidlom ani v prípade tohto bohatého zdroja vitamínov (C, E, vitamínov skupiny B a K), minerálov (železo, fosfor, flór, horčík či draslík) a vlákniny. Kyslej kapuste by sa mali vyhýbať ľudia s problémom histamínovej intolerancie a pre vysoký obsah kuchynskej soli i pacienti s vysokým krvným tlakom. Týmto jedincom i všetkým s ochoreniami žlčníka či pankreasu ubližuje aj kapustová voda, ktorá je inak veľmi zdravá – pre vysoký obsah probiotických baktérií pomáha udržiavať funkčnosť hrubého čreva a je dobrou prevenciou zápchy.

Kyslá kapusta zlepšuje činnosť tráviaceho traktu a dokonca chráni pred vznikom žalúdočných vredov. No ľuďom s citlivým žalúdkom sa odporúča konzumovať ju v kombinácii s chlebom alebo zemiakovou kašou. Inak sa vystavujú riziku silnej záhy.

Radšej varená ako surová

Nadúvanie po konzumácii tejto potraviny pomôže odstrániť varením. Kto ním trpí, nemal by ju konzumovať ako šalát v surovom stave, ale zásadne tepelne upravenú. Napokon existuje množstvo zaujímavých receptúr s kyslou kapustou v hlavnej úlohe. Pri varení sa odporúča pridať do jedla koriander, klinčeky, kôpor alebo fenikel, ktoré problém s nadúvaním zmierňujú.

Zohrala dôležitú úlohu v minulosti

Kyslá kapusta zachraňovala v minulosti námorníkov, ktorí pre nedostatok čerstvého ovocia na lodiach a tým absenciou vitamínu C trpeli skorbutom. Tomuto ochoreniu sa úspešne vyhla posádka lode kapitána Jamesa Cooka, ktorá sa v polovici 18. storočia plavila z Anglicka do Južného Pacifiku. V zásobách jej nechýbalo 3,5 tony kvasenej kapusty naloženej v sudoch, takže ani po troch rokoch plavby nikto neochorel.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com