Klíčky sú bohatým zdrojom živín
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Počas pôstu si mnohí svoj jedálniček upravia a vzdajú sa mäsa aj iných potravín a jedál. No pôst nemá byť synonymom hladovania, skôr obrazom striedmosti. Telo potrebuje získať z jedla všetky potrebné živiny aj počas asketickejšieho štýlu stravovania.

Je dôležité preto nachádzať bohatšie zdroje látok potrebných pre perfektné fungovanie organizmu. Patria k nim aj naklíčené semená, ktoré si môžeme pripraviť v domácich podmienkach. Necháme ich uložené v jednej vrstve v miske ponorené do nízkej vrstvy vody a tú pravidelne celú vymieňame, aby pučiace semená nesplesniveli. Takto pokračujeme, kým sa neukážu klíčky. Potom vodu zlejeme a vlhké klíčky necháme zakryté tanierom, aby nemali prístup svetla, klíčiť. O necelý týždeň budeme mať k dispozícii krehké klíčky, ktoré chutia ako súčasť zeleninových šalátov, polievok, omeliet či nátierok.
Bohatý zdroj zdravia

Klíčky sú ľahko stráviteľné a obsahujú vitamíny, minerály, proteíny, antioxidanty i enzýmy. V priebehu procesu klíčenia narastie enormne obsah vzácnych látok za veľmi krátku dobu, stačí pár dní. Napríklad v sójových klíčkoch sa po 72 hodinách nachádza o 400 percent viac betakaroténu, ktorý sa v organizme premieňa vitamín A. Vďaka konzumácii naklíčených semien si zlepšíme trávenie, zvýšime imunitu, urýchlime detoxikačné procesy organizmu a tým všetkým sa účinnejšie chránime pred vírusovou infekciou i vážnejšími ochoreniami, vrátane rakoviny.
Poznámka: Semená dostaneme kúpiť v špeciálnych oddeleniach alebo obchodoch, kde si môžeme vybrať podľa chuťových preferencií. Môže to byť sója, hrach, pšenica, chmeľ, pohánka, šošovica, cícer, ovos či slnečnicové semienka.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com