Kávový zákusok

09.03.2024

VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY    Jemná kávová chuť závinu evokuje predstavu ideálneho zákuska po sviatočnom obede.

Ingrediencie:

  • 5 žĺtkov
  • 100 g práškového cukru
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • 80 g hrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 50 g orechov
  • sneh z 5 bielkov

Plnka:

  • 300 ml mlieka
  • 3 lyžice mletej zrnkovej kávy
  • 3 žĺtky
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 200 g masla
  • 240 g práškového cukru

Príprava:

Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a postupne po častiach primiešavame múku zmiešanú s kypriacim práškom a zomletými orechmi a tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Cesto rozotrieme na menší plech vyložený papierom na pečenie. Upečieme rýchlo v predhriatej rúre, cesto však nesmie byť vysušené, mohlo by sa lámať. Upečené ho vyklopíme na mokrý obrúsok, odstránime z neho papier a stočíme. Medzitým si pripravíme plnku. Do časti vriaceho mlieka zamiešame kávu, necháme zovrieť a po odstavení necháme 5 minút stáť. Bielu kávu potom precedíme, pár lyžičiek si odložíme a doplníme ju mliekom do objemu 300 ml. Múku vymiešame s odloženou vychladnutou bielou kávou, so žĺtkami a s vanilkovým cukrom. Napokon pridáme 300 ml bielej kávy. Nad parou potom za stáleho miešania z tejto zmesi uvaríme hustý krém, ktorý za občasného premiešania necháme vychladnúť. Maslo vymiešame dopenista, potom po troche pridávame kávový krém a spolu dobre vymiešame. Pre zvýraznenie chute môžeme napokon do krému zamiešať aj nahrubo posekané orechy. Keď cesto vychladne, tak ho opatrne roztočíme, natrieme plnkou a znovu zavinieme. Závin napokon potrieme po celom povrchu zvyškom kávovej plnky a ozdobíme dlhým ťahmi pomocou vidličky.


redakcia Doma a Rada