Kávový zákusok
VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY Jemná kávová chuť závinu evokuje predstavu ideálneho zákuska po sviatočnom obede.

Ingrediencie:
- 5 žĺtkov
- 100 g práškového cukru
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 80 g hrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 50 g orechov
- sneh z 5 bielkov
Plnka:
- 300 ml mlieka
- 3 lyžice mletej zrnkovej kávy
- 3 žĺtky
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 2 lyžice hladkej múky
- 200 g masla
- 240 g práškového cukru
Príprava:
Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom a postupne po častiach primiešavame múku zmiešanú s kypriacim práškom a zomletými orechmi a tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Cesto rozotrieme na menší plech vyložený papierom na pečenie. Upečieme rýchlo v predhriatej rúre, cesto však nesmie byť vysušené, mohlo by sa lámať. Upečené ho vyklopíme na mokrý obrúsok, odstránime z neho papier a stočíme. Medzitým si pripravíme plnku. Do časti vriaceho mlieka zamiešame kávu, necháme zovrieť a po odstavení necháme 5 minút stáť. Bielu kávu potom precedíme, pár lyžičiek si odložíme a doplníme ju mliekom do objemu 300 ml. Múku vymiešame s odloženou vychladnutou bielou kávou, so žĺtkami a s vanilkovým cukrom. Napokon pridáme 300 ml bielej kávy. Nad parou potom za stáleho miešania z tejto zmesi uvaríme hustý krém, ktorý za občasného premiešania necháme vychladnúť. Maslo vymiešame dopenista, potom po troche pridávame kávový krém a spolu dobre vymiešame. Pre zvýraznenie chute môžeme napokon do krému zamiešať aj nahrubo posekané orechy. Keď cesto vychladne, tak ho opatrne roztočíme, natrieme plnkou a znovu zavinieme. Závin napokon potrieme po celom povrchu zvyškom kávovej plnky a ozdobíme dlhým ťahmi pomocou vidličky.
redakcia Doma a Rada