Kačacina ako minútka

19.02.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Chutné kačacie mäso asi nikto neodmietne. Väčšinou si ho spájame s klasickou receptúrou na pečenú kačku podávanú s červenou kapustou a knedľou alebo lokšami. No tento druh hydiny si môžeme pripraviť aj iným spôsobom.

Najlepšie, ak si ako hlavnú ingredienciu zvolíme prsia z kačky, ktoré sa dajú pripraviť aj ako minútka. Potom treba zabudnúť na zdĺhavé dvojhodinové pečenie plnenej kačice, recept na prípravu opečených kačacích pŕs je rýchly.

Postup je jednoduchý

Kačacie prsia najprv osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a kožu mriežkovo narežeme hlbšími rezmi, aby sme odkryli čo najviac tuku pod kožou. Panvicu s kvalitným dnom (napr. teflonovú) dobre zohrejeme a bez tuku na nej prsia kožou smerom nadol opekáme 10 až 12 minút, kým nie je koža chrumkavá a zafarbená dohneda. Potom ich obrátime a rovnako dlho opekáme z druhej strany. Ak to bola väčšia kačka a prsia sú hrubšie, pridáme v každej fáze asi 5 minút. Potom vložíme opečené mäso ešte do mierne vyhriatej rúry a necháme asi 20 minút dopekať.

Chýba vám rúra?

Ak bývate v improvizovaných podmienkach a nemáte k dispozícii elektrickú či plynovú rúru, môžete vynechať fázu dopekania. Horúce opečené prsia zabaľte do alobalu a nechajte ich dôjsť. Takto zmäknú, zostanú šťavnaté a nevyschnú.

TIP: Opečené kačacie prsia nakrájané na plátky podávame so zemiakovým šalátom alebo s opečenou zeleninou, prípadne s brusnicovou omáčkou a opečenými zemiakmi.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com