K Vianociam patria typické vône

21.12.2024

HARMÓNIA - IDEÁLNY PRIESTOR    Chceme, aby boli dokonalé, preto upratujeme, čistíme, pečieme, varíme a zapaľujeme kahančeky s vôňou ihličnatých drevín v špeciálnej lampe. To všetko pomáha vytvárať atmosféru Vianoc. Tak veľmi potrebujeme, aby nielen hriali, chutili a roztápali srdce, ale aby aj voňali.

A čo všetko len nájdeme vo vianočnom punči, v ktorom sa prepoja všetky typické arómy. Nechýba ani vôňa jedličky, ak si každoročne doprajeme luxus mať živý stromček, či aróma vianočného pečiva, kde dominuje vanilka, zázvor, škorica a med. Domácnosť, kde sa obľubujú kysnuté záviny, dešifruje každá návšteva podľa silnej vône orechov, rumu a maku. Komu nestačí, pridá do plátenných vrecúšok klinčeky, škoricu a aníz a položí ich v každej miestnosti k aranžmánu z ihličia a imela. Alebo si nasuší plátky pomaranča a citrónu a porozkladá ich na mise s adventným venčekom. A potom chýba už len vianočná kapustnica a vôňa vyprážaného kapra, aby aromatická symfónia Vianoc bola dokonalá.

Voňavé tipy:

  • Jednoduchým, ale výborným zdrojom príjemnej arómy, je pomaranč, do kôry ktorého napicháme klinčeky a uplatníme pri tom aj fantáziu pri vytváraní obrazcov.
  • Ak nám v tomto raji prírodných pachov začne zrazu prekážať ako chemický prípravok aviváž, ktorú sme použili pri praní posteľnej bielizne, môžeme zvoliť šetrnejší výrobok prírodnej kozmetiky alebo aspoň pridať do pračky pár kvapiek éterického oleja s preferovanou vôňou.
  • Esenciálne oleje môžeme nakvapkať aj do vody, ktorou naplníme nádobu s rozprašovačom a ktorou potom osviežime ovzdušie nášho interiéru.
  • Zdrojom sviatočnej vône môže byť purpura z aromatických byliniek, tentoraz výraznejšie vianočná. Treba zmiešať všetky obľúbené kuchynské korenia i kvety ruží či levandule a pridať ihličie. Podrvené komponenty potom dovoniame pár kvapkami škoricového, mandľového, vanilkového či borovicového vonného oleja. Dobre premiešané nasypeme do sklenej nádoby s vrchnákom a necháme asi týždeň odpočívať, aby sa vône prepojili. Potom stačí vždy trochu zmesi odsypať na misku z alobalu a prihriať na sporáku. Aróma zaručene prevonia celý byt.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com