Jemný slivkový koláč

16.02.2024

VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY     Typický koláč neskorého leta. Nešetrite orechmi, škoricou a najmä cukrom, slivky môžu byť kyselkavé.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla alebo rastlinného tuku
  • 100 g práškového cukru
  • kôra z pol citróna
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 750 g sliviek
  • 50 g práškového cukru
  • škorica
  • 40 g orechov
  • 1 vajce na potretie

Príprava:

Do múky posekáme maslo, pridáme preosiaty cukor, postrúhame citrónovú kôru, štipku soli a spolu s vajcom vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi pol hodiny odpočívať. Potom ho rozdelíme napoly, jednu polovicu rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a prenesieme na malý plech vyložený papierom na pečenie. Na cesto poukladáme umyté a vykôstkované slivky šupkou smerom nadol, posypeme ich cukrom, mletou škoricou a posekanými orechmi a napokon prikryjeme druhou polovicou natenko vyvaľkaného cesta. Vrch potrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou a upečieme. Hotový posypeme práškovým cukrom a ešte teplý pokrájame.


redakcia Doma a Rada