Jednoduché ako placka

17.03.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Máme ďaleko do výplaty, ale hlboko do vrecka a komora už neponúka veľa alternatív? V tom prípade je riešenie jednoduché ako facka. Vlastne placka. Teda zemiaková. Obráťte sa s dôverou na základné zásoby i osvedčené recepty starých mám. A okoreňte ich trochou fantázie. Výsledok bude bombový.f

Kto by nepoznal tradičné zemiakové placky. Treba len postrúhať surové očistené zemiaky, zmiešať s jedným vajcom, s trochou múky, ochutiť majoránom, rascou a soľou a vyprážať po častiach na rozpálenej panvici. A existujú aj variácie na túto tému, fantázii sa medze nekladú. Čo všetko môžete do cesta na zemiakové placky pridať?

  • opraženú cibuľu
  • roztlačené strúčiky cesnaku
  • bryndzu
  • trochu mrazenej zeleniny (kukuricu, hrášok, mrkvu)
  • za hrsť kyslej kapusty
  • nakrájanú šunku alebo salámu
  • nastrúhaný patizón alebo cuketu

Miesto aj na slávnostnej tabuli

Zemiaková placka môže byť pokojne súčasťou aj luxusnejšieho obeda. Ak na polovici väčšej, vypraženej na väčšej panvici, naservírujete dusené mäso či kačacie pečienky, ktoré potom druhou polovicou zakryjete. Ešte pridajte pár kúskov paradajky, listový šalát a uhorku a efektný a chutný zázrak je hotový.

Ponúka sa i haruľa

Ak sa vám nechce cesto opekať postupne a radi by ste aj znížili množstvo tuku, ktoré skonzumujete, môžete si v rúre upiecť haruľu. Potrebujete len trochu hustejšie cesto, ktoré rozotriete na vymastený plech a nechajte upiecť do tmavo ružova. Do cesta môžete pridať aj pokrájanú a trochu oškvarenú slaninku alebo cibuľku a výborná je aj pomletá bravčová či rozotrená kuracia pečeň. Ak ju nemáte po ruke, zamiešajte do cesta menšiu konzervu kvalitnej pečeňovej paštéty. Rozdiel nepoznáte.

Švajčiari milujú zemiakové rösti

A považujú ho za národné jedlo, na ktoré nedajú dopustiť. V tieni Álp si píše tento slaný koláč už históriu u niekoľko storočí. Podobne ho vnímajú Nemci, najmä Bavori si opekané placky zo zemiakov veľmi často pripravujú. Nenáročné jedlo je vítané na raňajky, na domácu večeru i pre prípad, keď nečakane zavítajú priatelia a otvorí sa dobre vychladené pivo. Chrumkavé placky sa robia z nahrubo postrúhaných surových zemiakov, ale i z hľúz varených deň vopred v šupke. Okrem múky, vajca, nastrúhanej cibule, pretlačených strúčikov cesnaku, korenia, rasce, soli a muškátového orecha sa pridávajú aj pokrájané šampiňóny, slaninka alebo postrúhaný syr. Vegetariáni zvyknú zmes vylepšiť strúhanou mrkvou a zelerom. Predpokladom úspechu je opekanie na masle, kvalitnom olivovom oleji alebo bravčovej masti a poctivé prepečenie placky na oboch stranách do zlatista.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com