Jedlom spomalíme starnutie

11.02.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Už sa nemôžeme vyhovárať. Toľko informácií je uverejnených v médiách a toľko zaujímavých publikácií sa objavuje na trhu, že nevedomosť nikoho neospravedlní. Kto pozorne číta, počúva a skutočne registruje, môže ovplyvniť nielen svoje zdravíčko, ale aj svoj fyzický vek. Ak si budeme klásť do vozíka v hypermarkete nesprávne potraviny a variť nevhodné jedlá, tak sa aj budeme cítiť.

To je asi každému jasné. My však chceme posunúť túto informáciu ešte ďalej a motivovať vás k výberu potravín, ktoré predlžujú dobu trvanlivosti vitality. Skúste sa orientovať podľa preferovaných chutí a tiež podľa zdravotných ťažkostí, ku ktorým inklinujete, a voľba bude jednoduchá.

  • Bobuľové ovocie ako hrozno, čučoriedky, černice a sušené hrozienka chránia organizmus pred vplyvom voľných radikálov a pred starnutím.
  • Avokádo zlepšuje stav pokožky, ale hlavne pomáha znižovať vysoký krvný tlak i hladinu cholesterolu v krvi, ktoré môžu byť spúšťačom mnohých vážnych ochorení. Navyše zmierňuje návaly horúčavy v období klimaktéria a zabraňuje zadržiavaniu tekutín v tele.
  • Cesnak je výborným prírodným bojovníkom proti rakovine i srdcovým chorobám a udržuje v lepšej kondícii aj tráviaci systém. Podobné účinky má cibuľa. Denne je treba skonzumovať jeden strúčik cesnaku v surovom stave napríklad rozotrený v nátierke a polku menšej cibule pokrájanú do zeleninového šalátu.
  • Kiwi obsahuje vitamín C, ktorý zvyšuje obranyschopnosť organizmu a zachováva mladistvý vzhľad pokožky.
  • Hlávková zelenina ako kapusta, karfiol, kel, brokolica či ružičkový kel, ale aj reďkovka, cvikla a žerucha si vedia výborne poradiť s toxínmi, ktoré sa dostanú do tela, a sú dobrou prevenciou proti rakovine.
  • Sója chráni pred Alzheimerovou chorobou, čiže postupnou stratou mozgovej činnosti, ale aj pred rednutím kostnej drene – osteoporózou a srdcovými chorobami. Zároveň by nemala chýbať v jedálničku žien , ktoré sa ocitli v menopauze, pretože udržuje hladinu ženských hormónov estrogénov v krvi a zmierňuje návaly tepla.
  • Červený melón je pre obsah vitamínov, selénu a zinku dobrým obranným múrom pred vplyvom voľných radikálov a tým aj pred starnutím. Okrem dužiny treba konzumovať aj semiačka a šťavu z melónu.
  • Celozrnné cestoviny a ryža sú pre prítomnosť zložených cukrov ideálnym zdrojom energie.
  • Zázvor zlepšuje trávenie i krvný obeh a u ľudí s reumatickými ťažkosťami zmierňuje bolesti.
  • Orechy ako bohatý zdroj minerálnych látok posilňujú tráviaci a imunitný systém, pozitívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu a zlepšujú aj stav pokožky. Treba siahať najmä po vlašských a po para orechoch.
  • Losos účinne pôsobí proti kardiovaskulárnych ochoreniam a zlepšuje aj stav kože a vlasov. Dôvodom je prítomnosť omega-3 mastných kyselín. Mäso z tejto morskej ryby zlepšuje aj pamäťové schopnosti a stav celého nervového systému.
  • Huby pomáhajú udržiavať pre vysoký obsah minerálov a vitamínov zdravú kožu a vdlasy, ale jedlá z tejto lesnej potraviny aj posilnia imunitu a pomôžu bojovať s artritídou.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com