Jedálniček diabetika šitý na mieru
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Cukrovka je choroba látkovej premeny, porucha premieňať a správne v organizme využiť hlavne cukry, ktoré sa potom hromadia v krvi. Príčinou je nedostatok hormónu, ktorý prepravuje glukózu do buniek. Okrem medikamentóznej liečby a pravidelnej aplikácie inzulínu je dôležitá celková životospráva diabetika.
Charakter skladby potravín a jedál prijatých v priebehu dňa je kľúčovým momentom, ktorý ovplyvňuje celkový priebeh choroby i aktuálny stav pacienta. Pretože nedostatok cukru alebo jeho zvýšená hladina v krvi môže spôsobiť u diabetika kolapsové stavy.
Frekvencia i množstvo jedla...
...sú pri zvládaní cukrovky podstatné veličiny. Neexistuje univerzálny model. Každý pacient je individualita s vlastnou telesnou hmotnosťou, vekom, energetickým výdajom, štádiom ochorenia a hodnotami glykémie pred a po jedle. Potrebuje preto lekárom presne stanovené rozloženie stravy, ktoré mu spolu s dávkami inzulínu a pohybovými aktivitami pomôže udržať organizmus v rovnováhe. V princípe by mal konzumovať 5 až 6 menších porcií denne, jesť veľa zeleniny a menej ovocia, zásadne biele a rybie mäso, dostatok strukovín a voliť nízkotučné mliečne výrobky. Cieľom je aj udržanie a prípadná redukcia hmotnosti, pretože nadváha či obezita zdravotný stav komplikujú.
Pacient by mal byť disciplinovaný
Pre jednoduchšiu orientáciu sa používajú sacharidové jednotky. Pacient si podľa tabuliek dokáže ľahko zrátať hodnoty a neprekročiť stanovené limity prijatej potravy, ktorá musí korešpondovať s dávkou inzulínu. Problémom sú najmä sacharidové potraviny bohaté na cukry. Treba sa preto orientovať na zložené sacharidy ako celozrnný chlieb, tmavé pečivo a ovsené vločky a úplne vylúčiť ľahko vstrebávateľné cukry, či už biely cukor alebo med.
Byť v pohode a držať svoj problém pod kontrolou vyžaduje špeciálne
u diabetika každodennú disciplínu v štýle stravovania, ktorý je
základom jeho liečby a predpokladom plnohodnotného života. A hoci sa
po čase naučí konzumovať správne množstvá vhodných potravín, mal by s tabuľkami
sacharidových jednotiek pracovať priebežne i neskôr, aby si zostavu potravín
rozširoval aj o nové druhy a dodržal tak jednu z hlavných
podmienok správnej výživy diabetika – pestrosť v stravovaní.
redakcia Doma s Rada, FOTO: www.freepik.com