Je čas zabojovať s pneumatikou okolo pása

11.02.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA    Sviatočné kalorické bomby i fašiangové hodovanie sa podpisuje pod naše telesné miery. S hrôzou sa ideme postaviť na váhu alebo skúšame nohavice, ktoré nám ešte na jeseň sedeli ako uliate. Darmo, za dva mesiace pribudli centimetre v páse i na bokoch a niekomu sa vytvorila na týchto miestach aj poriadna pneumatika. Ak sa chceme na jar cítiť opäť v dobrej forme, je najvyšší čas zredukovať tukové vankúšiky a zväčšené bruško.

Najčastejšie chyby

Aj keď hlavnou príčinou podobných problémov býva príjem veľkého množstva kalórií a nedostatok pohybu, niekedy môže byť dôvodom opuchov a zväčšeného bruška aj nedostatočná činnosť čriev či žlčníka. Ak konzumujeme jedlá s veľkými prestávkami, naruší sa odtok žlče a dochádza k nadúvaniu. A absencia vlákniny, ktorú obsahuje zelenina a strukoviny, spôsobuje zníženú funkčnosť čriev. Bruško nám nerastie len po mastných pokrmoch, ale aj po jedle, ktoré nezapíjame tekutinami, po suchom pečive, ktorým zaháňame hlad, po hodinách hladovania a expresnej konzumácii jedla, ktoré riadne nepožujeme, a po napchávaní sa v neskorých večerných hodinách. Opuchy zvykne zaviniť aj príjem veľkého množstva sladkostí a bieleho pečiva a chleba i častá konzumácia údenín a konzervovaných potravín.

Naučme sa správne jesť

Cesta k riešeniu bude trochu tŕnistá, ale, ako to vždy býva, za všetko sa platí. Keď sme sa v posledných týždňoch spreneverili zásadám zdravej výživy, musíme sa k jej princípom znovu vrátiť. Na zmenšenie objemu našich bokov a tiež veľkosti bruška máme zopár účinných tipov. Potrebujeme ...

  • ... dostatočný oddych, pretože prijaté kalórie sa u stresovaného a vyčerpaného organizmu kumulujú napokon na brušku
  • ... konzumovať zeleninu, ovocie, strukoviny a celozrnné výrobky s cieľom zvýšiť činnosť čriev a tým aj imunitu organizmu a zlepšiť i celkové trávenie
  • ... raňajkovať, aby sme telo správne naštartovali a nenútili ho absenciou príjmu jedla na začiatku dňa začať ukladať zásoby tuku
  • ... pravidelne jesť každé tri až štyri hodiny a posledné ľahšie jedlo si dopriať okolo 18. hodiny alebo aspoň dve hodiny pred spánkom
  • ... jesť vždy pomaly a každé sústo dôkladne poprežúvať, aby sme nezaťažovali žalúdok
  • ... každé jedlo zapíjať, ale nie alkoholom alebo sýtenými nápojmi, ktoré trávenie komplikujú

Ktoré potraviny preferovať?

  • Chudé mäso, ryby, mliečne výrobky i orechy ako zdroje bielkovín, ktoré potrebuje celé telo i imunitný systém.
  • Pečivo, chlieb a prílohy ako zdroj energie, najlepšie celozrnné (kto má citlivý žalúdok, môže si pridať aj výrobky z bielej múky, ale nie veľké množstvá).
  • Ovocie ako zdroj vitamínov a cukru, ale v rozumnej miere.
  • Zeleninu ako zdroj vitamínov a vlákniny, najlepšie v surovom stave alebo krátko tepelne upravenú (vyhýbať sa treba iba kapuste a kelu a tiež surovej cibuli, všetky tieto druhy nadúvajú).
  • Strukoviny ako zdroj vlákniny a minerálov (v snahe vyhnúť sa problému nadúvania treba používať skôr červenú šošovicu a fazuľu nechať riadne napučať, dovariť a pri konzumácii požuť).


Poznámka: Pozor na tvorbu opuchov pre zdravotný problém s celiakiou. Pri poruche trávenia lepku, ktorý je súčasťou mnohých bežných potravín, dochádza k narušeniu sliznice čreva a k jeho chronickému zápalu a tým zhoršeniu trávenia všetkých živín. Človek, ktorý ešte o svojom probléme nevie, tak môže paradoxne chudnúť, ale na druhej strane trpí bolestivým nadúvaním.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com