Jarné premeny pleti

01.04.2024

ZDRAVIE A KRÁSA - DOMÁCA KOZMETIKA    Počas zimných mesiacov sme sa často vyskytovali aj niekoľko hodín denne či celú pracovnú dobu v klimatizovanom prostredí a zároveň bola naša pleť vystavená prudkým zmenám pri prechode z mrazivého exteriéru do vykúreného interiéru. Preto je začiatkom jari vysušená a náchylnejšia na tvorbu vrások. Čo proti tomu robiť?

V prvom rade treba našej pleti dodať dostatok vlhkosti. Najprirodzenejší spôsob je prechádzka v daždi alebo v hmle, kedy je vysoká vlhkosť vzduchu. Nie náhodou sa o Angličankách hovorí, že perfektnú pleť majú práve pre nepriaznivé daždivé počasie na ostrove.

Krém alebo gél

Hlavným zdrojom hydratácie pleti by však mal byť kozmetický prípravok – kvalitný gél alebo krém. Mladším ročníkom stačí bežný hydratačný, ženy po štyridsiatke by mali siahať po prípravkoch s obsahom enzýmov, koenzýmu Q10, lipozómov alebo výživných látok z rastlín. Prípravok si treba aplikovať v tenkej vrstve a nechať dobre vsiaknuť do pokožky. Zásadne však na pleť očistenú mliekom alebo čistiacom tonikom. Raz za týždeň je dobré si urobiť výživovú masku, ktorú získame namiešaním 1 lyžičky tvarohu, 1 lyžičky olivového oleja a 1 nastrúhaného surového zemiaku. Druhou alternatívou je kombinácia 2 lyžíc šľahačkovej smotany a lyžičky olivového oleja. Na osvieženie je zase výborná zmes 2 lyžíc tvarohu, 1 lyžice medu a niekoľkých kvapiek olivového oleja. Nanesenú masku necháme pôsobiť asi 15 minút, potom ju vlažnou vodou zmyjeme a pleť opatrne osušíme nie šúchaním, ale prikladaním uteráka na tvár.

Jedlom k zdravej pleti

Nedostatok vitamínov po zime sa neprejavuje len jarnou únavou, ale aj vzhľadom pokožky, ktorá je povädnutá a bledá. Mali by sme ju preto čo najskôr vyživiť zvnútra. Treba konzumovať ovocie a zeleninu, biele mäso, ryby, orechy, celozrnné obilninové výrobky, strukoviny a rastlinné oleje čiže všetko potraviny a ingrediencie typické pre zdravú výživu. Takto získame dôležité vitamíny a minerálne látky, ktoré pomáhajú regenerovať i ochraňovať bunky pokožky a zabraňujú tiež rozširovaniu krvných cievok.

Paradoxom je, že práve na jar sa mnohé ženy odhodlajú k radikálnej diéte, keď s hrôzou po všetkých vianočných a fašiangových hodovaniach zhodnotia svoju hmotnosť. No diéta našej pleti veľmi nesvedčí. Kardinálne zredukovaným príjmom potravín absentujú v organizme aj látky dôležité pre zdravý a svieži vzhľad pleti. Preto treba byť s obmedzovaním jedla opatrný a nasadiť si rozumnú diétu alebo zmenu životného štýlu, ktorú dokážeme dodržiavať po celý rok. Ďalším predpokladom je dobrý pitný režim, príjem dostatku vody, minerálnych vôd, bylinkových čajov a zriedených ovocných i zeleninových štiav.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com