Jarabica na červenom víne

11.03.2024

VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY    Úspešné poľovnícke halali zavŕšené hostinou z jarabice ako na tabuli u grófa.

Ingrediencie:

  • 2 jarabice
  • soľ
  • 60 g slaniny
  • 40 g masti
  • 40 g cibule
  • 100 g koreňovej zeleniny
  • niekoľko zrniečok čierneho korenia
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lyžička ríbezľového lekváru

Príprava:

Dobre vyčistené a umyté jarabice zvnútra i zvonku osolíme a vložíme do nich plátky slaniny. Zvyšnú tretinu slaniny pokrájame, opražíme, pridáme masť, v ktorej sme spenili nadrobno pokrájanú cibuľu, korenie a očistenú zeleninu, pokrájanú na kolieska. Potom vložíme pripravené jarabice, podlejeme vodou, prikryjeme a dusíme asi 20 minút. Jarabice odkryjeme a v rúre pečieme za častého polievania šťavou asi pol hodiny. Keď sú mäkké, vyberieme ich, šťavu zahustíme hladkou múkou, ak treba, dolejeme vodou, povaríme a precedíme. Udusenú zeleninu pretlačíme cez sitko do šťavy, pridáme červené víno, ríbezľový lekvár a podľa chuti dosolíme. Podávame s knedľou alebo dusenou ryžou.


redakcia Doma a Rada