Jarabica na červenom víne
VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY Úspešné poľovnícke halali zavŕšené hostinou z jarabice ako na tabuli u grófa.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200004649-4aa4c4aa4f/jarabica%20na%20%C4%8Dervenom%20v%C3%ADne_logo.jpeg?ph=65bad9d253)
Ingrediencie:
- 2 jarabice
- soľ
- 60 g slaniny
- 40 g masti
- 40 g cibule
- 100 g koreňovej zeleniny
- niekoľko zrniečok čierneho korenia
- 1 lyžica hladkej múky
- 100 ml červeného vína
- 1 lyžička ríbezľového lekváru
Príprava:
Dobre vyčistené a umyté jarabice zvnútra i zvonku osolíme a vložíme do nich plátky slaniny. Zvyšnú tretinu slaniny pokrájame, opražíme, pridáme masť, v ktorej sme spenili nadrobno pokrájanú cibuľu, korenie a očistenú zeleninu, pokrájanú na kolieska. Potom vložíme pripravené jarabice, podlejeme vodou, prikryjeme a dusíme asi 20 minút. Jarabice odkryjeme a v rúre pečieme za častého polievania šťavou asi pol hodiny. Keď sú mäkké, vyberieme ich, šťavu zahustíme hladkou múkou, ak treba, dolejeme vodou, povaríme a precedíme. Udusenú zeleninu pretlačíme cez sitko do šťavy, pridáme červené víno, ríbezľový lekvár a podľa chuti dosolíme. Podávame s knedľou alebo dusenou ryžou.
redakcia Doma a Rada