Jablkový závin

12.09.2024

VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY     Šťavnaté záviny so strúhanými jablkami i s makom alebo s orechmi.

Ingrediencie:

  • 220 g hladkej múky 
  • 140 g masla alebo tuku 
  • 100 ml smotany 
  • štipka soli

Plnka:

  • 50 g strúhanky 
  • 50 g masla alebo tu
  • ku 1 kg jabĺk 
  • 100 g kryštálového cukru 
  • mletá škorica 
  • 50 g hrozienok 
  • 80 g orechov alebo 150 g maku

Príprava:

Do hladkej múky rozsekáme maslo alebo tuk, pridáme štipku soli a so smotanou zamiesime hladké cesto. Cesto rozdelíme na tri rovnaké diely, urobíme z nich šúľky a odložíme do chladničky do druhého dňa. Každý diel cesta potom rozvaľkáme na tenko, posypeme opraženou strúhankou a postrúhanými jablkami, cukrom, škoricou, hrozienkami a posekanými či pomletými orechmi alebo pomletým makom. Zmes potom pokvapkáme dobre roztopeným maslom, a cesto s plnkou skrútime ako ťahaný závin a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Záviny pečieme v dobre vyhriatej rúre asi 20 minút. Upečený ich posypeme práškovým cukrom.


redakcia Doma a Rada