Jablkový závin
VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY Šťavnaté záviny so strúhanými jablkami i s makom alebo s orechmi.

Ingrediencie:
- 220 g hladkej múky
- 140 g masla alebo tuku
- 100 ml smotany
- štipka soli
Plnka:
- 50 g strúhanky
- 50 g masla alebo tu
- ku 1 kg jabĺk
- 100 g kryštálového cukru
- mletá škorica
- 50 g hrozienok
- 80 g orechov alebo 150 g maku
Príprava:
Do hladkej múky rozsekáme maslo alebo tuk, pridáme štipku soli a so smotanou zamiesime hladké cesto. Cesto rozdelíme na tri rovnaké diely, urobíme z nich šúľky a odložíme do chladničky do druhého dňa. Každý diel cesta potom rozvaľkáme na tenko, posypeme opraženou strúhankou a postrúhanými jablkami, cukrom, škoricou, hrozienkami a posekanými či pomletými orechmi alebo pomletým makom. Zmes potom pokvapkáme dobre roztopeným maslom, a cesto s plnkou skrútime ako ťahaný závin a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Záviny pečieme v dobre vyhriatej rúre asi 20 minút. Upečený ich posypeme práškovým cukrom.
redakcia Doma a Rada