Jablko, ktoré zahreje
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Zima zatiaľ nepovedala posledné slovo, ešte nás občas oziaba alebo mrazivo prefúka a po príchode domov si preto dáme rýchlo variť vodu na horúci čaj. No zohriať sa môžeme aj inými nápojmi. Ponúka sa horúce jablko. Receptúry sú viaceré.

- Pol litra jablkového džúsu a rovnaké množstvo hroznovej šťavy zahrejeme aj s novým korením a so 4 tyčinkami škorice. Horúcim precedeným nápojom zalejeme špirálky ošúpanej kože z jablka umiestnené v pohároch a do každého ešte pridáme trochu pomarančovej a citrónovej šťavy.
- Pol kila jabĺk ošúpeme a pokrájané na menšie kúsky zalejeme v hrnci tak, aby boli zakryté vodou. Varíme spolu so 3 tyčinkami škorice, 2 kúskami badiánu a s 3 lyžicami hnedého cukru asi 50 minút. Počas varenia zmes občas premiešame. Napokon precedíme cez husté sitko a získame chutný nápoj.
- Liter
jablkového muštu zohrejeme so 4 lyžičkami javorového sirupu alebo medu, s
3 tyčinkami škorice, s pár zrniečkami nového korenia
a s niekoľkými klinčekmi. Po zovretí horúcu tekutinu precedíme a
nalejeme do pohárov, do ktorých pridáme mesiačik pomaranča aj so šupkou.
- Do pohárov dáme pár kúskov očisteného a pokrájaného jablka, osminku citróna, pár klinčekov, kúsok škorice a 1 badián. Zmes zalejeme do dvoch tretín horúcim čajom z čerstvej mäty a doplníme horúcim jablkovým džúsom.

- Tento recept je určeným dospelým, pretože k jeho príprave potrebujeme 350 ml červeného vína. Víno a rovnaké množstvo jablčného džúsu ohrejeme s pokrájaným citrónom a s korením na varené víno. Potom necháme asi 20 minút postáť, aby sa všetky chute prepojili a znovu zohrejeme. Servírujeme v pohári s niekoľkými kockami ošúpaného jablka a s polovicou citrónového plátku.
Všetko zdroje vitamínov
Pre podobnú voľbu nápoja hovorí aj zdravotné hľadisko. Hlavné ingrediencie obsahujú množstvo vitamínov a minerálov. Škorici nechýbajú čistiace, antibakteriálne a protizápalové účinky, jablko je zdrojom vitamínov A, B, C a E a minerálov, najmä horčíka, železa, draslíka i vápnika a citrón je známym nositeľom vitamínu C, ale i vitamínov B, betakaroténu a kyseliny listovej.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com