Inšpirujú vás salámové košíčky?
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Ak sa chceme pred návštevou vytiahnuť, môžeme urobiť efektné košíčky zo salámy a do nich naaranžovať zeleninu, vajíčka alebo nátierku.
Na prípravu podobných jedlých dekorácií potrebujeme hrubšie kolieska neošúpanej širšej salámy (napríklad jemnej). Tie potom poukladáme na rozohriaty grilovací rošt a grilujeme z jednej strany asi štyri minúty. Koža po obvode okraja spôsobí, že z kolieska sa vytvorí košíček alebo salámová miska. Ak nemáme k dispozícii gril, stačí kolieska salámy sprudka opiecť na horúcom oleji na panvici. Potom už len vkladáme rôzne pochúťky studenej kuchyne, ako pokrájané papriky a paradajky, sterilizovanú kapustu, udusené huby či vlašský šalát. Ale možnosti sú viaceré. Skúsiť môžeme aj salámové košíčky...
...s hráškom a mrkvou
Na roztopenom masle opražíme zelený hrášok a mrkvu pokrájanú na malé kocky (po 200 g). O chvíľu okoreníme a osolíme, podlejeme troškou vody a dusíme domäkka. Na záver primiešame posekanú petržlenovú vňať a ešte teplou zmesou naplníme salámové košíčky. Môžeme podávať aj s ryžou a hlávkovým šalátom.
...plnené praženicou
Na troche oleja vylejeme 4 rozšľahané a osolené vajcia a pri miernom ohni miešame, kým sa nezrazia. Do vychladnutej praženice 4 lyžice majonézy a 2 lyžice kyslej smotany a ocedený konzervovaný hrášok. Premiešame a zmesou naplníme salámové košíčky. Tie uložíme na plátky sendviča alebo celozrnného chlebíka a ozdobíme rajčiakmi pokrájanými na kolieska a petržlenovou vňaťou.
TIP: Salámové košíčky sú výborný priestor aj pre umiestnenie rybacej alebo bryndzovej nátierky, ak chceme servírovať obložené taniere každému hosťovi osve. Takto sa jemná roztierateľná zmes nerozmaže po tanieri.
redakcia Doma a Rada, FOTO: archív redakcie