Ide to aj bez cukru či soli

03.02.2025

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA     Neskrývajú sa a predsa zostávajú zatajené. Naše oči nie sú mikroskop a naše slinné žľazy síce rozlíšia chute, ale chemické zloženie jedla je pre nich záhadou. Treba ísť do hĺbky informatívne. Zaujímať sa, prečítať si a zapamätať. Kde v stravovaní ubrať a kde naopak pridať, aby sme sa prepracovali k želanej rovnováhe.

Cukor sa skrýva všade

Toľko a tak často sa už o tom hovorí, že pretlak informácií spôsobí syndróm jedným uchom dnu a druhým von. Všetci vedia, že cukor škodí a napriek tomu sypú veselo lyžičky toho kryštálového do kávy a kŕmia sa už treťou porciou torty po tom, čo zošrotovali za misku orechových tyčiniek. A myslia si, že majú množstvo skonzumovaného cukru pod kontrolou. Problém je, že nepočítajú s ďalšími menej nápadnými zdrojmi. Čo takto zrátať si raz celkový objem cukru, ktorý organizmus musí denne spracovať? Treba však poznať zloženie potravín a výrobkov. Napríklad v energetickom nápoji sa nachádzajú sacaharidy v objeme 7 kociek cukru (jedna váži 4 g), v litrovej fľaši coca-coly až 16 a pol, v banáne asi 4, v jablkovom džúse 7, v ochutenom jogurte 5, v lyžici kečupu 1 kocky, v maslovej sušienke pol kocky, v polotučnom mlieku 2 a v čokoládovej tyčinke dokonca 14. To sú len náhodne vybrané produkty. Takže cukor sa k vám prepracuje aj bez návštevy miestnej cukrárne. Myslite na to. A každý deň, vrátane tých sviatočných.

Soľ už nie je nad zlato

Najmä odvtedy, ako odborníci skonštatovali, že stav cievneho systému zhoršuje a problém vysokého krvného tlaku s rizikom srdečných chorôb a náhlej príhody môže spôsobovať práve vysoký príjem soli. Známa rozprávka s Janom Werichom nakrútená v 50-ych rokoch už stráca punc pravdivosti. Čas ukázal, že príliš soliť nie je až taká výhra. Soľ obsahuje dva minerály – chlór a najmä sodík, ktorý je dôležitý pre reguláciu vody v tele i prenos nervových impulzov a pohyb svalov. Pri exponovanom solení však obličky nevládzu tento minerál vylučovať močom a tak sa dostane do krvi a robí neplechu v kardiovaskulárnom systéme. A pretože sa soľ nachádza v mnohých potravinách vrátane chlebíka každodenného, pri solení jedál treba ubrať plyn. A nachádzať vhodné náhrady. Môžu to byť koreniny (oregano, bazalka, tymian, mäta, rasca, majorán, koriander, rozmarín, medovka, mletá červená paprika, čierne korenie), bylinky (ligurček, petržlenová i zelerová vňať, pažítka, kôpor, saturejka), čerstvá zelenina (mladá cibuľka, cesnak, chilli papričky a reďkovka v nátierke) alebo šťava a nastrúhaná kôra z citróna.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com