Hranolčeky môžu byť aj zdravšie
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Vedci občas skúmajú aj na prvý pohľad nepodstatné veci. Ako zemiakové hranolčeky. Tie sú však z hľadiska výživa pre veľkú obľúbenosť asi dosť dôležité. Múdre hlavy prišli na to, ako zredukovať zlý vplyv vyprážanej pochúťky na naše zdravie.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200004145-b0859b085a/everystockphoto_hranolceky_zdravsie_1.jpeg?ph=65bad9d253)
Pri vyprážaní vzniká na povrchu hranolčekov škodlivý akrylamid. Ako zabrániť tvorbe tejto karcinogénnej látky? Trik je v postupe prípravy. Treba pridať chlorid sodný čiže kuchynskú soľ ešte pred tepelnou úpravou. Nakrájané kúsky zemiakov ponoríme na 15 minút do slanej vody a až potom dáme piecť do rúry.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200004147-d5712d5713/everystockphoto_hranolceky_zdravsie_2.jpeg?ph=65bad9d253)
Čo tak skúsiť to so zeleninou?
Namiesto zemiakov môžeme na prípravu hranolčekov využiť zeleninu. Okrem paštrnáka je vhodná mrkva, petržlen či kaleráb. Receptúra je jednoduchá. Zeleninu zbavíme šupky, nakrájame na hranolčeky a zmiešame s olejom a citrónovou šťavou. Po upečení dozlatista a dochrumkava posypeme koriandrom, posekanou petržlenovou vňaťou a prípadne ešte pokvapkáme olivovým olejom.
TIP: Výbornými druhmi zeleniny na podobné pochutiny na slano je aj baklažán, cuketa a tekvica.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com