Gastronomický slovník (P, R, S, T)

03.02.2024

VARENIE – POTRAVINY - SLOVNÍK     Gastronómia je špecifická oblasť, ktorá si vyžaduje aj množstvo špeciálnych výrazov, názvov, pomenovaní. Často im rozumejú len skutoční majstri v odbore. Teraz už môžete aj vy. Ak zalistujete v našom gastronomickom slovníku rozdelenom podľa abecedy na niekoľko blokov. Zorientujete sa ľahko na strane Varenie.

Paella – španielske jedlo pripravené na väčšej panvici z ryže, zeleniny a aspoň dvoch druhov mäsa.

Palmové víno – biela tekutina z narezaných kmeňov paliem, ktorá má po vykvasení opojný účinok.

Panchetta – taliansky druh slaniny.

Panenka – čiže sviečková, jemná a krehká časť hovädzieho mäsa (ale i teľaciny, baraniny a diviny), vhodná na rýchlu prípravu minútok.

Panírovať – obaľovať napríklad bravčové rezne do trojobalu.

Papinov hrniec – tlakový hrniec, ktorý vynašiel francúzsky fyzik.

Parfait – čiže parfé, je francúzsky sladký mrazený krém podávaný s ovocnou omáčkou.

Pasírovať – lisovať, pretláčať napr. varenú zeleninu cez sito.

Passata di pomodoro – rajčiakové pyré z talianskej kuchyne na dochucovanie pizze a cestovín.

Pelmene - ruské taštičky z rezancového cesta plnené mäsovou zmesou.

Pelendrek – alebo sladké drievko je cukrovinka tmavohnedej až čiernej farby zvláštnej chute vyrobená z lékorice.

Pepperoni – talianske korenené klobásky, používajú sa pri príprave pizze.

Perkelt – maďarský guláš z bravčového, baranieho alebo teľacieho mäsa podávaný s haluškami.

Pesto – studená omáčka k cestovinám, polievkam a šalátom pripravená z bazalky, olivového oleja, cesnaku a syra.

Pilaf – orientálne jedlo z ryže, rajčiakov, baraniny, šafránu a hrozienok.

Pinta – stará miera na tekutiny, ktorá zodpovedala rôznym objemom, v Uhorsku to bola asi 1,7 litra a v Amerike či v Anglicku okolo pol litra.

Pita – bulharský múčnik, závin z lístkového cesta.

Pleskačka – prenosná nádobka na menšie množstvo alkoholu.

Pljeskovica – jedlo z Čiernej Hory, opečená placka z viacerých druhov mletého mäsa posypaná ovčím syrom.

Polenta – talianska kukuričná kaša.

Pôlt – kus slaniny.

Popcorn – pukance z kukurice.

Porridge – anglická ovsená kaša.

Portské – výborné portugalské víno so stáročnou tradíciou.

Pôst – čas, keď sa nemá konzumovať žiadne mäso.

Praženka – staročeská štedrovečerná polievka zo sušených húb, rasce a cibule.

Praclík – obľúbený pekárenský výrobok z kysnutého cesta a posypaný soľou.

Prézle – nárečovo strúhanka.

Prosecco – talianske perlivé biele alebo červené víno.

Punč – je teplý alebo studený nápoj pripravený z rumu, cukru, citrónovej šťavy, čaju a vody a ochutený škoricou a klinčekmi.

Pyré – francúzska jemná hladká hmota napr. zo zemiakov.

Ragú – pečené alebo dusené kúsky rýb či mäsa a zeleniny spojené hustou omáčkou.

Rajské jablíčka – po česky rajčiaky.

Rakija – balkánska pálenka zo sliviek.

Ramadán – deviaty pôstny mesiac, počas ktorej sa musia vyznávači islamského učenia striktne držať prísnych tradícií.

Ratatouille – čiže ratatúj je francúzske ragú z rajčiakov, baklažánov, papriky a cukiny.

Remoska - elektrická nádoba určená na pečenie, dusenie a zapekanie jedál.

Remuláda – studená omáčka z jemnej majonézy, sardeliek, uhoriek, korenia a horčice.

Restovanie – prudké opečenie na malom množstve dobre rozohriateho oleja, vhodný spôsob tepelnej úpravy zeleniny i tých druhov mäsa, ktorým stačí krátka doba prípravy.

Ricotta – taliansky syr podobný tvarohu, vhodný na prípravu nátierok a sladkých múčnikov.

Rímsky hrniec – nádoba na varenie z pálenej hliny, v ktorom si potraviny zachovajú vitamíny a minerály a jedlo sa nepripáli napriek tomu, že sa nepoužíva žiadny olej.

Risi-bisi- dusená ryža s hráškom a šampiňónmi podávaná ako príloha.

Rostbeef - čiže rostbíf je pečené dobre odležané hovädzie mäso, ktoré musí zostať v strede ružové.

Rumpsteak – čiže ramstejk je narýchlo opečený plátok z hovädzej roštenky z anglickej kuchyne.

Sakana – slovo označujúce všetky morské živočíchy v japonskej kuchyni, podávajú sa rôzne tepelne upravené i surové, nakrájané na tenké plátky.

Salsa – pikantná hustá juhoamerická omáčka z rajčiakov, cibule a čili, ktorá sa podáva k tortilám.

Sangria – chladený nápoj, zmes ovocného vína s kockami pokrájaného melónu.

Sarma – bulharské národné jedlo, plnené závitky z vínnych alebo kapustných listov.

Smaženice – juhočeské jedlo z čerstvých húb a vajec.

Solamyl – škrobová zemiaková múčka na zahusťovanie pokrmov.

Soljanka – hustá pikantná ruská polievka zo zvyškov vareného alebo pečeného mäsa.

Souffles – čiže suflé je kombinácia ľahkého cesta a náplne zapečená v rúre na spôsob nákypu.

Strapačky – halušky z nastrúhaných zemiakov a múky zmiešané s dusenou kyslou kapustou a opraženou slaninou.

Sultánky – veľký druh hrozienok.

Sushi – čiže suši je surová ochutená ryba podávaná s ryžou a zeleninou zabalená do plátku sušených morských rias.

Šambrovanie – je predhrievanie, otepľovanie pohárov na podávanie teplých nápojov.

Šči – ruská polievka z kapusty a iných druhov zeleniny.

Šejker – špeciálna nádoba pre barmanov na prípravu miešaných nápojov.

Šerbet – mrazený dezert s mliekom, želatínou, bielkami a ovocím.

Škvarenina – praženica, miešané vajcia so slaninou alebo cibuľkou.

Šodó – francúzska omáčka zo žĺtkov, cukru a vína.

Šoju – sójová omáčka z japonskej kuchyne.

Šoulet - židovské jedlo, zmes vareného hrachu, krúp a slaniny.

Špecle – nemecké halušky podávané k mäsovým omáčkam alebo zapečené s vajcami, špenátom a syrom.

Špikovanie - preťahovanie chudého, suchého mäsa (napr. diviny) kúskami slaniny, aby bolo šťavnatejšie.

Šproty – malé ryby, ktoré sa konzervujú často ako zaúdené.

Švábka – nárečovo zemiaky.

Tagliatelle – ploché rezance často v troch farbách podávané so syrovou omáčkou k rybe a zelenine.

Tahina – sézamová pasta z arabskej kuchyne.

Tajine – tuniské jedlo z mletého mäsa, cibule, vajec a strúhaného syra.

Tapas – španielske malé jednohubky s morskými živočíchmi, mäsom alebo údeninami.

Tarator - studená jogurtová polievka z bulharskej kuchyne.

Tarhoňa – drobná sušená cestovina podávaná k mäsu na šťave v maďarskej, slovenskej a židovskej kuchyni.

Tiramisu – piškótový múčnik so syrom mascarpone a so sherry, ktorý treba nechať odležať v chlade.

Tofu – sójový tvaroh pochádzajúci z Japonska, ktorý je vhodnou potravinou pri racionálnej výžive.

Topping – sirup rôznych príchutí, ktorý sa používa na dochucovanie múčnikov, ovocných pohárov a zmrzlín.

Tortillas – juhoamerické placky, ktoré sa jedia namiesto chleba alebo plnené zmesou z rýb, mäsa a zeleniny.

Trdelník – múčnik z jemného kysnutého cesta s výraznou chuťou škorice upečený na špeciálnom valci.

Trojobal – obalenie mäsa či syra do múky, vajca a strúhanky pred usmažením.

Tzatziki – zmes korenia v gréckej kuchyni a tiež jogurtový dressing s nastrúhanou uhorkou zvýraznený chuťou kôpru a cesnaku.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com