Gastronomický slovník (L, M, N, O)

03.02.2024

VARENIE – POTRAVINY - SLOVNÍK    Gastronómia je špecifická oblasť, ktorá si vyžaduje aj množstvo špeciálnych výrazov, názvov, pomenovaní. Často im rozumejú len skutoční majstri v odbore. Teraz už môžete aj vy. Ak zalistujete v našom gastronomickom slovníku rozdelenom podľa abecedy na niekoľko blokov. Zorientujete sa ľahko na strane Varenie.

Laktóza - mliečny cukor, spája sa s problémom intolerancie, neschopnosti stráviť tento druh cukru, preto človek s touto potravinovou alergiou nemôže konzumovať mlieko ani mliečne výrobky.

Langusty – morské živočíchy, obrie krevety.

Lasagne – talianske cestoviny, veľké cestovinové pláty sa ukladajú vo vrstvách s rôznymi omáčkami, mäsom a zeleninou a posypané syrom sa potom zapekajú.

Lassy – šľahaný jogurt zriedený vodou a ochutený bylinkami známy v Indii a Pakistane.

Lavórovica – po domácky pálený alkohol, vysoko percentný môže byť zdraviu veľmi škodlivý.

Ľadové víno- silný koncentrovaný mušt zo zmrznutých hroznových bobúľ.

Leerdammer – holandský polotvrdý syr výbornej jemnej chuti.

Legírovať- zjemniť polievku maslom, rozšľahaným žĺtkom alebo smotanou.

Lepok – látka, ktorú obsahuje pšeničná múka a na ktorú sú alergickí pacienti s celiakiou, preto musia jesť len výrobky z bezlepkovej múky.

Libra – stará jednotka hmotnosti, zodpovedá asi pol kilogramu, v rôznych krajinách sú však udávané rôzne hodnoty.

Lokša – placka zo zemiakového cesta opečená nasucho a až potom potretá tukom.

Long-drink – osviežujúci nápoj podávaný vo väčších pohároch, ktorého hlavnú zložku tvoria džúsy, tonik alebo sóda.

Lopár – menšia doska s rúčkou určená na hádzanie halušiek do vriacej vody.

Macerovať – máčať potraviny v sirupe a bylinky v liehu, aby zmäkli.

Maces – židovský nekvasený chlieb používaný ako rituálny prvok počas Veľkej noci.

Madeira – dezertné víno z ostrova Madeira, má blízko k portskému a sherry.

Maizena – kukuričný škrob používaný na zahusťovanie omáčok a polievok i na prípravu pudingov.

Malakoff – tradičná francúzska torta z piškót napustených alkoholom, potretých vanilkovým krémom a posypaných mandľami.

Maraschino – jemný bezfarebný likér zo stredomorských divokých višní.

Marcipán – hmota z pomletých mandlí, žĺtka a cukru, ktorá sa farbí a používa na zdobenie v cukrárstve.

Marináda – tiež moridlo je nálev z octu, oleja, vína, byliniek, nakrájanej zeleniny a korenia, do ktorého sa nakladá mäso a ryby pred tepelnou úpravou.

Mascarpone – nesolený smotanový kravský syr z Talianska, ktorý sa používa na prípravu dezertov, omáčok a polievok.

Matjesy – druh sleďov, ktoré sa konzumujú spracované v marináde.

Medailónky – tvar naporciovaného mäsa, ktoré sa používa na prípravu rýchlych minútiek na panvici, alebo malé pokrmy studenej kuchyne s pravidelným tvarom do veľkosti najviac 6 cm.

Medovina – tradičný alkoholický nápoj z medu.

Menu – jedálny lístok, zoznam jedál, ktoré reštaurácia ponúka zákazníkom, zároveň konkrétny výber niekoľkých jedál ponúkaných v jednom dni s polievkou.

Metaxa – výborné grécke brandy z vínnych destilátov, muškátového vína a rastlinných výťažkov.

Milk shake – čiže milk šejk je chladený mliečny osviežujúci nápoj.

Mojito – miešaný nápoj z kubánskeho rumu ochutený trstinovým cukrom, mätou a limetkovou šťavou.

Moka – silná čierna káva a je to aj kanvička na varenie kávy na spôsob espresa.

Mortadella – známa jemná talianska saláma s kúskami slaniny a s korením.

Moscatelo – suché dezertné víno z muškátovej vinnej révy.

Mostarda – talianska horčica vyrobená z rôznych druhov ovocia.

Mozzarella – mäkký syr z Talianska, používa sa často pri príprave pizze i chutných šalátov v kombinácii s rajčiakmi.

Mufin – sladké pečivo upečené v košíčku s rôznymi náplňami, posypané orechmi alebo poliate čokoládou.

Mustard – veľmi ostrá anglická horčica.

Noky – české halušky.

Nudle – české rezance.

Ovar – polievka, v ktorej sa varia niektoré vnútornosti a hlava ošípanej pri zabíjačke.

Balzamikový ocot – drahá, ale výborná pochutina, ktorá posilňuje imunitu a podporuje trávenie.

Odpaľované cesto – hladké a lesklé cesto zlatožltej farby, ktoré sa pred pečením upravuje ešte varom.

Oharek – regionálne uhorka.

Olomoucké syrečky – syr výraznej chuti i arómy, ktorá vzniká zrením tvarohu podľa staročeského receptu.

Oregano – stredomorské korenie, typické pre dochutenie pizze a dochutenie pizze a šalátov.

Oštiepok – tradičný slovenský zaúdený parený syr z ovčieho mlieka.

Osúch – slaný koláč z chlebového cesta.

Oukrop – staročeská polievka zo zemiakov ochutená soľou a cesnakom.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com