Gastronomický slovník (L, M, N, O)
VARENIE – POTRAVINY - SLOVNÍK Gastronómia je špecifická oblasť, ktorá si vyžaduje aj množstvo špeciálnych výrazov, názvov, pomenovaní. Často im rozumejú len skutoční majstri v odbore. Teraz už môžete aj vy. Ak zalistujete v našom gastronomickom slovníku rozdelenom podľa abecedy na niekoľko blokov. Zorientujete sa ľahko na strane Varenie.
Laktóza - mliečny cukor, spája sa s problémom intolerancie, neschopnosti stráviť tento druh cukru, preto človek s touto potravinovou alergiou nemôže konzumovať mlieko ani mliečne výrobky.
Langusty – morské živočíchy, obrie krevety.
Lasagne – talianske cestoviny, veľké cestovinové pláty sa ukladajú vo vrstvách s rôznymi omáčkami, mäsom a zeleninou a posypané syrom sa potom zapekajú.
Lassy – šľahaný jogurt zriedený vodou a ochutený bylinkami známy v Indii a Pakistane.
Lavórovica – po domácky pálený alkohol, vysoko percentný môže byť zdraviu veľmi škodlivý.
Ľadové víno- silný koncentrovaný mušt zo zmrznutých hroznových bobúľ.
Leerdammer – holandský polotvrdý syr výbornej jemnej chuti.
Legírovať- zjemniť polievku maslom, rozšľahaným žĺtkom alebo smotanou.
Lepok – látka, ktorú obsahuje pšeničná múka a na ktorú sú alergickí pacienti s celiakiou, preto musia jesť len výrobky z bezlepkovej múky.
Libra – stará jednotka hmotnosti, zodpovedá asi pol kilogramu, v rôznych krajinách sú však udávané rôzne hodnoty.
Lokša – placka zo zemiakového cesta opečená nasucho a až potom potretá tukom.
Long-drink – osviežujúci nápoj podávaný vo väčších pohároch, ktorého hlavnú zložku tvoria džúsy, tonik alebo sóda.
Lopár – menšia doska s rúčkou určená na hádzanie halušiek do vriacej vody.
Macerovať – máčať potraviny v sirupe a bylinky v liehu, aby zmäkli.
Maces – židovský nekvasený chlieb používaný ako rituálny prvok počas Veľkej noci.
Madeira – dezertné víno z ostrova Madeira, má blízko k portskému a sherry.
Maizena – kukuričný škrob používaný na zahusťovanie omáčok a polievok i na prípravu pudingov.
Malakoff – tradičná francúzska torta z piškót napustených alkoholom, potretých vanilkovým krémom a posypaných mandľami.
Maraschino – jemný bezfarebný likér zo stredomorských divokých višní.
Marcipán – hmota z pomletých mandlí, žĺtka a cukru, ktorá sa farbí a používa na zdobenie v cukrárstve.
Marináda – tiež moridlo je nálev z octu, oleja, vína, byliniek, nakrájanej zeleniny a korenia, do ktorého sa nakladá mäso a ryby pred tepelnou úpravou.
Mascarpone – nesolený smotanový kravský syr z Talianska, ktorý sa používa na prípravu dezertov, omáčok a polievok.
Matjesy – druh sleďov, ktoré sa konzumujú spracované v marináde.
Medailónky – tvar naporciovaného mäsa, ktoré sa používa na prípravu rýchlych minútiek na panvici, alebo malé pokrmy studenej kuchyne s pravidelným tvarom do veľkosti najviac 6 cm.
Medovina – tradičný alkoholický nápoj z medu.
Menu – jedálny lístok, zoznam jedál, ktoré reštaurácia ponúka zákazníkom, zároveň konkrétny výber niekoľkých jedál ponúkaných v jednom dni s polievkou.
Metaxa – výborné grécke brandy z vínnych destilátov, muškátového vína a rastlinných výťažkov.
Milk shake – čiže milk šejk je chladený mliečny osviežujúci nápoj.
Mojito – miešaný nápoj z kubánskeho rumu ochutený trstinovým cukrom, mätou a limetkovou šťavou.
Moka – silná čierna káva a je to aj kanvička na varenie kávy na spôsob espresa.
Mortadella – známa jemná talianska saláma s kúskami slaniny a s korením.
Moscatelo – suché dezertné víno z muškátovej vinnej révy.
Mostarda – talianska horčica vyrobená z rôznych druhov ovocia.
Mozzarella – mäkký syr z Talianska, používa sa často pri príprave pizze i chutných šalátov v kombinácii s rajčiakmi.
Mufin – sladké pečivo upečené v košíčku s rôznymi náplňami, posypané orechmi alebo poliate čokoládou.
Mustard – veľmi ostrá anglická horčica.
Noky – české halušky.
Nudle – české rezance.
Ovar – polievka, v ktorej sa varia niektoré vnútornosti a hlava ošípanej pri zabíjačke.
Balzamikový ocot – drahá, ale výborná pochutina, ktorá posilňuje imunitu a podporuje trávenie.
Odpaľované cesto – hladké a lesklé cesto zlatožltej farby, ktoré sa pred pečením upravuje ešte varom.
Oharek – regionálne uhorka.
Olomoucké syrečky – syr výraznej chuti i arómy, ktorá vzniká zrením tvarohu podľa staročeského receptu.
Oregano – stredomorské korenie, typické pre dochutenie pizze a dochutenie pizze a šalátov.
Oštiepok – tradičný slovenský zaúdený parený syr z ovčieho mlieka.
Osúch – slaný koláč z chlebového cesta.
Oukrop – staročeská polievka zo zemiakov ochutená soľou a cesnakom.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com