Gaštanová chuť medzinárodne

30.09.2024

VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE     Hoci gaštan jedlý vnímame ako typický strom pre našu lokalitu, v skutočnosti ho poznajú a dlhé stáročia oceňujú jeho vlastnosti aj iné národy. Pochopili už dávno, že gaštanové plody sú bohatým zdrojom energie. Gaštanovník môžeme nájsť v Stredomorí, na severe Afriky, ale i na Blízkom východe.

  • Slováci si ho spájajú s klasickou atmosférou pečených gaštanov a cukrárenskej maškrty – gaštanového pyré so šľahačkou.Ale v niektorých mestách, kde majú tradíciu gaštanových hájov, zvyknú pripravovať aj prílohy k zverine alebo plnky do hydiny.
  • V Kostarike objavili jeho schopnosť zastúpiť chmeľ a varia z neho pivo.
  • Nemecká a rakúska kuchyňa je povestná gaštanovými plnkami, no podobnou plnia moriaka aj v Anglicku.
  • Amerika si zase pochutnáva na krémovej polievke z gaštanov.
  • Taliani nedajú dopustiť na gaštanový koláč Il Castagnaccio.
  • Obyvatelia Sicílie pestujú gaštanové stromy v pohorí Etny a pripravujú výborný gaštanový med, ale aj gaštanovú múku na pečenie koláčov.
  • Francúzi gaštany spolu s medom a s karamelom spracúvajú podľa vlastnej receptúry na známy nugát. Ale na juhu tejto krajiny považovali gaštan odjakživa za "stromový chlieb", ktorý dobre zasýtil či už ako polievka alebo jednoducho uvarené a upečené plody. Gaštany nahrádzali čiastočne obilniny najmä v oblastiach s neúrodnou pôdou, kde bola komplikovaná produkcia raži či pšenice.
  • Pestujú ho aj Číňania a jeho vlastnosti využívajú v tradičnej medicíne.
  • Chorváti si pochutnávajú na pečených gaštanoch, ale i na pálenke z medu a z gaštanových kvetov.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com