Fondue expresne
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Máte chuť na fondue, typické jedlo zo syra? Žiadne obavy, na jeho prípravu nepotrebujete špeciálny hrniec. Postačí aj bežná výbava kuchyne. Možno by Švajčiari s našou rýchlou a zjednodušenou verziou spokojní neboli, ale my ostatní, neodchovaní na podobných národných tradíciách, si pochutnať môžeme.
Základom je príprava omáčky čiže roztopeného syra vo víne, v ktorej si potom namáčame kúsky tvrdého chleba alebo, prípadne čerstvého s chrumkavou kôrou, ktoré napichujeme na vidličku a celé ich obalíme v teplej omáčke. Ako postupovať?
- Približne 250 g švajčiarskeho ementálu alebo podobného tvrdého syra postrúhame.
- Do hrnca nalejeme 400 ml suchého bieleho vína, do ktorého vhodíme jeden očistený strúčik cesnaku.
- Víno necháme dva minúty vrieť a cesnak potom vyberieme.
- Pridáme syr a zmes miešame, kým sa neroztopí.
- Potom už stačí iba nakrájať chlieb a pustiť sa do syrovej hostiny.
Poznámka: Ak máme k dispozícii kovovú nádobu s možnosťou priebežného zahrievania na elektrickom variči, je konzumácia fondue, teplej syrovej omáčky, jednoduchšia. No môžeme aj improvizovať. Na stôl položíme s odstupom ako podstavce dva väčšie hrnce a na ne mriežku na koláče, na ktorú uložíme hrniec s omáčkou. Pod mriežkou umiestnime liehový kahanec a zapálime plamienok na udržiavanie fondue v tekutom stave.
redakcia
Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com