Fašírka patrí k Veľkej noci

29.03.2024

VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE    Tradícii veľkonočnej fašírky zostávajú dodnes mnohé rodiny verné a na sviatočnom stole nesmie chýbať. Existujú rôzne recepty rovnako ako na fašírkovú zmes, každý si ju pripravuje podľa vlastnej chuti. No isté základné ingrediencie by mala obsahovať.

Fašírka ako pokrm z mletého mäsa sa už po veľkom pôste môže na sviatky jari konzumovať. Odporúča sa dobre pomleté bravčové pliecko, môže pridať aj kúsok čistej hovädziny. Súčasťou fašírky sú samozrejme aj rohlíky namočené v mlieku, surové vajcia a pochutiny ako soľ, korenie a majoránka. Poviete si, bežná fašírka. Ozvláštnia ju však natvrdo uvarené vajcia, ktoré položíme medzi dve vyformované časti fašírky. Pri šikmom reze získame plátky fašírky s vajíčkom uprostred, dobrý základ pre príťažlivú veľkonočnú studenú misu.

Ešte efektnejšie bude vyzerať fašírka, ktorú upečieme vo forme na sladký piškótový veniec. Fašírku môžeme navyše pred pečením obaliť do plátkov oravskej alebo anglickej slaniny slaniny. Rovnako tú v pekáči ako v bábovkovej forme. Alternatívou je zabalenie fašírky v tvare bochníka do lístkového cesta.

Dajú sa pripraviť aj menšie fašírky, pričom do každej umiestnime pred pečením alebo vyprážaním natvrdo uvarené vajce. Pri servírovaní rozpolíme a naaranžujeme na väčšiu misu s údeným mäsom.

Do fašírkovej zmesi môžeme ešte pridať...

  • ...posekanú cibuľku
  • ...oregano, tymian, muškátový oriešok, rascu
  • ...sušený cesnak
  • ...horčicu
  • ...postrúhaný tvrdý syr
  • ...špenát alebo mladé žihľavové listy

Prispejú k sviatočnej atmosfére

Pre inšpiráciu pridávame aj krížikové motívy kraslíc v decentnej béžovo-hnedej kombinácii, ktoré sa môžu vyšiť rovnako na dečku do stredu jedálenského stola, tak na obrázok do kuchyne.


redakcia Doma a Rada, FOTO: archiv, www.goodfon.ru