Falošný parmezán po taliansky

11.02.2024

VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE    Naše babičky boli veľmi vynaliezavé. Platí to ako pre slovenské tak pre talianske gazdinky. A tie druhé sú autorkami náhradného plánu v prípade, že sme zabudli kúpiť parmezán.

Pravým dôvodom vzniku receptu na falošný parmezán v minulosti bola skôr bieda a nedostatok originálnych kvalitných potravín. Kuchárska skúsenosť a fantázia si však poradili aj s takouto situáciou a talianski muži sa nemuseli vzdať výdatnej večere, keď prišli z práce domov unavení a hladní.

Ako na to?

Finta je múdra a prostá. Potrebujeme niekoľko krajcov bieleho chlebíka. Striedky z nich vyberieme a rozmrvíme. Na panvici rozohrejeme olej, najlepšie olivový, a necháme v ňom zhnednúť ošúpaný strúčik cesnaku. Potom ho vylovíme a na rozpálenom oleji dozlatista opečieme rozmrvenú chlebovú striedku, ktorú potom vyberieme. Teplé uvarené špagety zmiešame s trochou oleja, rozdelíme do tanierov a posypeme koreninami a falošným parmezánom. A originálne a zároveň lacné jedlo je na svete.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com