Dusenie

10.02.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL - SPÔSOBY TEPELNEJ ÚPRAVY

Dusenie sa javí ako veľmi jednoduchá technológia. Je to vlastne príprava jedla v tesne prikrytej nádobe vo vlastnej šťave s pridaním malého množstva tuku a tiež vody alebo vývaru. No počas dusenia prebiehajú zložitejšie procesy. Na potravu pôsobí jednak para, ktorá sa tvorí pri dusení, ale aj vriaca tekutina, v ktorej je ponorená. Pretože je hrniec zakrytý, teplota dosahuje vyššie parametre ako pri varení, napriek tomu, že využívame strednú teplotu zdroja. Možnosť vylúhovania dôležitých látok je síce nižšia, ale ak nádobu pri dusení často odokrývame, zvyšuje sa pôsobenie vzdušného kyslíka. Jedlo treba v priebehu prípravy podlievať vodou, aby neprihorelo, ale zásadne horúcou, aby sa technológia neprerušila. Takto zvyčajne pripravujeme pokrmy z mäsa a zeleniny, ktoré sú veľmi chutné a šťavnaté. Pre rovnakú dobu dokončenia je dôležité do hrnca vkladať potraviny pokrájané na rovnako veľké kúsky, či už kocky, plátky alebo rezance. Mäso pred dusením najprv krátko opečieme na troche tuku, aby sa vytvorila na povrchu kôrka, ktorá zabráni vytekaniu šťavy. Až potom pridáme nakrájanú cibuľu a ostatné ingrediencie.

Výhody a nevýhody:

Dusenie patrí k šetrným postupom, kedy sa zachová množstvo dôležitých látok a jedlá takto pripravené sú ľahko stráviteľné. Jedinou nevýhodou je, ak pre nepozornosť nezaregistrujeme kritický úbytok tekutiny a potraviny sa môžu doslova priškvariť ku dnu nádoby tak, že arómu pripálenia už ničím neodstránime.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com