Dusená červená kapusta
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Nastal čas pečenej kačky, k chrumkavému lahodnému mäsku však patria aj správne prílohy. Niekto uprednostní knedľu, iný zemiakové pyré hojne poliate výpekom, ale dusená červená kapusta chýbať nesmie. Spôsobov, ako ju pripraviť, je viacero.

- Najbežnejší spôsobom je na oleji opražiť nadrobno posekanú cibuľu, pridať postrúhanú alebo na rezance pokrájanú hlávku červenej kapusty, podusiť ju, kým nepustí šťavu a keď sa táto vyparí, kapustu podliať vodou a spolu s bobkovým listom, cukrom a s trochou rasce, soli a octu dusiť domäkka. Na konci ešte môžeme pridať zo všetkých spomínaných ingrediencií podľa vlastnej chuti. Okysliť ju môžeme aj citrónom alebo ovocným octom.
- Existujú však aj iné verzie. Zaujímavá je tá so skaramelizovaným cukrom, ktorý dodá prílohe výraznú príchuť. V tomto prípade však musíme cukor pridať na začiatku k opraženej cibuli a povariť ho, kým neskaramelizuje. Až potom vložíme do hrnca kapustu.
- Bavorský recept obsahuje okrem bobkového listu aj klinčeky a nové korenie a v polovici dusenia sa ku kapuste pridajú polmesiačiky 3 očistených jabĺk, asi 300 ml červeného vína, cukor, škorica a keď už je červená kapusta mäkká, aj brusnicový džem.
- Niekto si základnú receptúru červenej kapusty podusenej na cibuli a ochutenej octom, cukrom, rascou a soľou vylepší o jedno nastrúhané jablko a 2 nastrúhané zemiaky, ktoré zmes zjemnia a zahustia. Jedlo je hotové, keď kapusta mäkká a jablko a zemiaky sú rozvarené.
Poznámka: Nech sa rozhodneme pre ktorýkoľvek postup, určite sa dopracujeme k chutnej zeleninovej prílohe. Vyžaduje si to už iba jedno. Niektoré ingrediencie treba pridávať v menších množstvách postupne. Ak to preženieme najmä s octom alebo so škoricou, ťažko eliminujeme tak silné príchute a potom už je ťažké niečo zachraňovať.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com