Dula zlepší trávenie

04.09.2024

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA     Dula je ovocie, ktoré pripomína hrušku i jablko. Z konzumáciou plodov je to však trochu problematické. Sú trpké a tvrdšie, lepšie je preto spracovať ich na kompót či džem alebo pevnejšie želé, ktoré nakrájané cmúľame ako cukríky. A šťava z duly výborne osvieži a uhasí smäd.

A prečo si neodpustiť tento druh ovocia? Odpoveďou je zloženie dužiny, ktorá sa pre prítomnosť tanínu i pektínu stáva cennou. Táto kombinácia pôsobí priaznivo na sliznicu tráviacej sústavy, ktorú sťahuje a zmäkčuje. Výsledkom je posilňovanie žalúdočnej činnosti, ľahšie trávenie a tým aj zlepšovanie imunity organizmu. Konzumáciou tohto ovocia si chránime aj pečeň a riešime črevné problémy i nechutenstvo. Dula okrem toho obsahuje aj vitamíny A, B1, B2 a C, tiež magnézium, vápnik, fosfor, železo a meď.

TIP: Pri čistení plodov duly semienka nevyhadzujme, hoci nás môže na prvý pohľad odradiť sliz na ich povrchu. Sú však výborným liekom proti kašľu a ich cmúľaním zastavíme aj nepríjemné škriabanie v krku.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com