Druhá šanca pre jedlé zvyšky

20.10.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Často sa stáva, že nám ostanú zvyšky z nedeľného obeda, alebo nespotrebujeme celý chlieb. Netreba však hneď tvrdšiu žemľu, porciu špagiet alebo zoschnutý kúsok syra vyhodiť. Pri troche fantázie si môžeme urobiť chutnú večeru alebo dokonca inšpiratívne pohostenie pre návštevu.

  • Z varenej zeleniny a mäsa urobme chutné rizoto, alebo pokrájané na menšie kúsky obe ingrediencie vymiešajme s kukuricou, s hráškom a s majonézou či jogurtom na chutný šalát.
  • Plátky knedle nakrájajme na kocky, opečme na oleji, prilejme zo štyri rozšľahané vajcia a spolu za stáleho miešania opražme.
  • Zvyšky údeného mäsa sú ideálnou surovinou na prípravu šunkových fliačkov alebo zemiakov zapečených s vajcom a smotanou.
  • Pár lyžíc konzervovaného tuniaka postačí na omáčku, ktorú podávame so špagetami alebo so širokými rezancami, ktoré nám tiež zostali zo včerajšieho obeda.
  • Porciou kolienok zahustime paradajkovú polievku, ktorú ešte posypme strúhaným syrom.
  • Zo zvyškov cestoviny môžeme spolu s kúskami vareného kuracieho mäsa a konzervovanej zeleniny urobiť šalát ochutený dressingom. Alebo ich iba opražme na pokrájanej slaninke a ochuťme oreganom.

Čo so starším chlebíkom

Najviac možností na využitie má asi starší chlieb, ktorý si už na raňajky nedáme. Aké máme možnosti Môžeme z neho urobiť hrianky, lepšie je okrušky namočiť pred opečením do mlieka. Výborné sú aj krajce namočené v rozšľahanom vajci, ktoré po vypražení posypeme nastrúhaným syrom. Môžeme spojiť Striedku môžeme použiť namiesto zemiakov na prípravu placiek, stačí ju len namočiť vo vode a vyžmýkať. Alebo takto spracovanú striedku zmiešať s pokrájanou diétnou salámou, s roztlačeným strúčikom cesnaku, s vajcom a s koreninami a vypražiť ako fašírku. A existuje aj sladká verzia – plátky sendviča alebo žemle omočíme v mlieku, potom natrieme džemom, každé dva plátky spojíme natretou stranou, obalíme vo vajci a v strúhanke a vypražíme dozlatista. Konzumujme ich samozrejme teplé posypané práškovým cukrom.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com