Domáci jogurt je najzdravší
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Odborníci na výživu už roky upozorňujú na dôležitosť konzumácie zdravých potravín, ku ktorým sa radí aj jogurt. Vďaka informáciám o jeho priaznivom vplyve na črevnú flóru zažíva tento mliečny produkt pre prítomnosť probiotických kultúr svoju zlatú éru.

Už sme si zvykli zakomponovať ho do dennej potravinovej skladby. A našťastie chutí aj deťom. Jogurtové výrobky, najmä tie kvalitnejšie, však idú trochu do peňazí. Ušetriť a zostať zdravý je dobrý plán. Ako na to? Naučíme sa robiť domáci jogurt a potom už nebudeme chcieť žiadny kupovaný. Príprava nie je zložitá a navyše budeme v najbližších dňoch konzumovať zdravý jogurt bez konzervačných látok.
- Potrebujeme liter polotučného mlieka a 125 g kvalitného bieleho jogurtu.
- Mlieko prevaríme a necháme vychladnúť.
- Potom primiešame smotanový jogurt.

- Zmes nalejeme do malých zaváracích pohárov s viečkom a dobre zavrieme.
- Poháre najprv zabalíme do deky na 8 hodín, aby sa kultúry v teple pekne namnožili, a rovnako dlhú dobu musia potom stráviť v chladničke.
- Pre vyšší štandard si môžeme pre naliatím jogurtovej zmesi uložiť na dno pohárov vrstvu jahodového alebo marhuľového džemu, prípadne lekváru z iného druhu ovocia.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com