Domáce lupienky

13.02.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Chystáte sa na oslavu a zabudli ste kúpiť v obchode nejaké slané pochutiny? Nevadí. Práve naopak, môžete si urobiť chutnejšie.

Domáce lupienky alebo čipsy zo zemiakov môžete usušiť v rúre pri nízkej teplote alebo v sušičke podobne ako plátky húb alebo ovocia, čo je však náročnejšie na čas. My ich jednoducho upečieme. Ak chceme tejto maškrte dodať zdravší charakter, použijeme pri príprave kokosový olej. Ako na to?

Asi pol kilogramu zemiakov dobre poumývame, usušíme, na ostrom strúhadle nakrájame aj so šupkou na tenučké plátky a ponoríme do slanej vody (asi 700 ml vody a lyžička soli). Potom v hrnci dáme variť asi 1 ½ litra vody s lyžicou soli a zemiaky preložíme do vriacej vody. Po 5 minútach odstavíme od ohňa a zemiakové plátky necháme prikryté stáť vo vode asi 3 minúty. Potom vyberieme a opláchneme v studenej vode a v miske ich zmiešame s lyžičkou soli a lyžicou kokosového oleja (prípadne olivového). Plátky potom rozložíme na papieri a pečieme asi 10 až 15 minút pri teplote 250 °C. Mali by mať zlatistý povrch. Podávame po vychladnutí. Pred pečením ich môžeme aj dochutiť bylinkami, roztlačeným cesnakom alebo červenou paprikou.

Pečené zemiačiky

Druhou alternatívou sú o niečo hrubšie plátky zemiakov, ktoré budú vyhovovať všetkým, ktoré nepotrebujú k vínu niečo chrumkať, ale si skôr trochu zajesť. Pokrájané zemiaky zmiešame s olivovým olejom, provensálskym korením a morskou soľou. Rozložené na plechu ich pečieme pri 200 °C asi 25 minút do zlatova. Po vybratí z rúry ich uložíme na papierovú utierku, ktorá odsaje prebytočný tuk.

TIPY:

  • Lupienky si môžeme urobiť aj z baklažánu. Nakrájané tenšie plátky necháme "vypotiť" a potom obalené v hladkej múke zmiešanej s korením a soľou ich rýchlo opražíme.
  • Takto spracované pochutiny chutia ešte viac, ak k nim podávame dip, výborný je jogurtový s cesnakom. Môže to byť však aj chrenová nátierka.

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com