Domáca ovocná výživa

12.09.2024

VARENIE - SKLADOVANIE    Máme v záhrade niekoľko jabloní a už nás nenapadá, ako zužitkovať úrodu jabĺk? Okrem kompótu, muštu a marmelády sa ponúka aj možnosť spracovať ich na pretlak, ktorý poznáme skôr ako detskú výživu. Ak nemáme sami malé deti, radosť urobíme maminám batoliat vo svojom blízkom okolí.

Pripraviť zdravú detskú výživu, ktorá malým deťom (a zlé jazyky tvrdia, že aj zvyšku populácie) veľmi chutí, nie je náročná. Jablká očistíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kúsky. Potom ich v hrnci zalejeme vodou, aby boli zakryté, pridáme vanilkový cukor (1 balíček na každý kilogram jabĺk, ak sú kyslejšie, pridáme aj kryštálový cukor) a varíme za občasného premiešania do zmäknutia. Trvá to asi 25 minút, prípadne o niečo menej, to závisí od druhu jabĺk. Príliš dlhým varením sa stratia vzácne vitamíny. Uvarené jablká scedíme, rozmixujeme ponorným mixérom a nalejeme do menších zaváracích pohárikov. Ak je zmes príliš hustá, môžeme priliať trochu scedenej šťavy. Ak chceme získať výživu, ktorá dieťa viac zasýti, pridáme do nej aj čerstvo uvarený vanilkový puding (na dva kilogramy ovocia 1 puding). Poháre vložíme do hrnca s vodou a asi 20 minút sterilizujeme.

Verzie detskej ovocnej výživy:

  • jablková s mrkvou (očistenú a pokrájanú mrkvu musíme trochu predvariť, až potom pridáme jablká, stačí menej cukru, samotná mrkva má sladkú chuť)
  • jablkovo-broskyňová (pri varení pridáme aj ošúpané a pokrájané broskyne alebo broskyňový kompót a okrem vanilkového dáme aj kryštálový cukor a trochu kyseliny citrónovej)
  • jablkovo-marhuľová (na 2 kg jabĺk 1 kg marhúľ alebo marhuľový kompót, pri varení pridáme do ovocia aj pár klinčekov, ktoré potom vyberieme)
  • jablkovo-hrušková (na 3 kg jabĺk 1 kg hrušiek)
  • jablkovo-banánová (pokrájaný banán pridáme až po uvarení jabĺk pred rozmixovaním, do zmesi môžeme primiešať aj uvarený banánový puding)
  • jablková s banánmi (pri 1 kg jabĺk použijeme 3 banány, ktoré pokrájame na malé kúsky a primiešame do uvarenej jablkovej výživy)

Poznámka: Výborná je aj jahodová výživa, ktorá však môže spôsobiť o niektorých detí alergiu. Je na prípravu veľmi nenáročná, netreba ju variť. Čerstvé jahody stačí rozmixovať s cukrom, naliať do pohárov a sterilizovať asi 25 minút.


redakcia Doma a Rada, FOTO: everystockphoto.com