Deti ocenia fantáziu v kuchyni

04.02.2024

MAMINA - DIEŤA    Mama musí byť občas aj čarodejník alebo stratég. Ak chce dostať do svojho dieťaťa zdravé potraviny, ktoré by si malí šarvanci sami dobrovoľne nezvolili. Ideálnou formou, ako do stravovacích zvykov zakomponovať napríklad menej populárnu zeleninu, sú nátierky. Správne ochutené sa napokon môžu stať obľúbenou desiatou do školy alebo aj večerou pre všetkých členov rodiny.

Existuje množstvo kombinácií, ktorých zostavu určia preferencie našich chuťových pohárikov. No k zásadám zdravých nátierok patrí používanie zeleniny i ovocia, orechov, strukovín a ako základu tvarohu, bieleho jogurtu alebo čerstvého syru cottage. Dobrou voľbou je aj cibuľa a cesnak, ktoré posilňujú odolnosť organizmu proti infekcii. Do nátierok, ktoré pripravujeme deťom, sa naopak neodporúča dávať majonézu, údeniny, tučné syry a tiež príliš aromatické pochutiny alebo silné koreniny.

Tipy na zdravé nátierky:

  • Do bieleho jogurtu pridáme na malé kocky pokrájanú ošúpanú uhorku bez semiačok a zmes ochutíme posekaným kôprom, 2 prelisovanými strúčikmi cesnaku a citrónovou šťavou.
  • Čerstvý krémový syr (alebo nízkotučnú kyslú smotanu) skombinujeme s niekoľkými mrkvami, ktoré postrúhané vo vlastnej šťave podusíme domäkka a necháme vychladnúť. Pridáme čerstvú šťavu z 2 pomarančov, 2 lyžice medu a niekoľko nasekaných vlašských orechov, ktoré sme najprv na panvici nasucho opiekli.
  • Tvaroh zmiešame s nadrobno pokrájanými paradajkami a s kúskami avokáda. Najlepšie chutí natretá na krajce bagety, ktoré sme pokvapkané olivovým olejom upiekli dozlatista.
  • Do čerstvého syra primiešame domäkka uvarený hrach, ktorý rozmixujeme. Nátierku vylepšíme ešte menšou pokrájanou cibuľkou, trochou soli a nasekanou petržlenovou vňaťou.
  • Tvaroh vylepšíme nadrobno pokrájaným vareným mäsom z kuracích pŕs a polovicou posekanej paradajky.

  • Do syra cottage alebo iného čerstvého pridáme rozpučený zrelý banán, šťavu z pomaranča, med a napokon kúsky dužiny pomaranča, ktorú sme zbavili všetkých šupiek.
  • Tuniak vo vlastnej šťave zbavíme nálevu a zmiešame s 2 posekanými vajcami, uvarenými natvrdo, s pokrájanou červenou paprikou i s 2 mladými cibuľkami a napokon so sterilizovanou kukuricou. Ešte dochutíme trochou kečupu.
  • Uvarené sójové bôby pomelieme na mlynčeku a pridáme ich do tvarohu spolu s 3 pokrájanými paradajkami, s 2 žĺtkami z natvrdo uvarených vajec a 2 mladými posekanými cibuľkami. Trochu osolíme a dobre premiešame.
  • Tvaroh zmiešame s 3 žĺtkami z natvrdo uvarených vajíčok, potom pridáme nadrobno posekanú červenú šalátovú cibuľku, 2 sterilizované uhorky a posekané vaječné bielka. Nátierku môžeme trochu osoliť, ale možno bude stačiť aj výrazná chuť uhoriek. Sterilizované uhorky však môžeme nahradiť aj zeleninou – pokrájanými cherry paradajkami a paprikou alebo nastrúhanou reďkovkou a mladým kalerábom.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net