Denne jedno jablko

13.10.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA     Občas nás množstvo informácií o zdravej výžive prevalcuje. A v tom nápore noviniek sa nám strácajú úplne jednoduché recepty na zdravie. Už naši starí rodičia si zvykli denne zahryznúť do jabĺčka z vlastnej záhrady. Vedeli, prečo to robia. Jablko je malým prírodným úkazom, banka vitamínov C, E, K i skupiny B, takmer všetkých minerálov, najviac však draslíka, vápnika, fosforu a horčíka, ale aj vlákniny, pektínu a antioxidantov.

Čo všetko pomáhajú jablká v organizme riešiť?

  • znižujú krvný tlak i hladinu cholesterolu v krvi
  • prajú dobre funkčnému srdcu a zdravému srdcovo-cievnemu systému
  • fungujú ako prevencia proti rakovine najmä čriev, obličiek a pľúc
  • posilňujú imunitný systém
  • stabilizujú hladinu cukru v krvi
  • znižujú riziko tvorby žlčníkových a obličkových kameňov
  • zlepšujú trávenie i činnosť čriev a účinne pomáhajú pri zápche či hnačke
  • priaznivo vplývajú na metabolizmus
  • znižujú horúčku, bojujú so zápalom
  • zlepšujú stav ďasien
  • pomáhajú pri problémoch s akné
  • chránia mozog i nervy, zlepšujú náladu
  • hasia smäd, pretože až 85 percent ich objemu tvorí voda
  • sú vhodné aj pri dodržiavaní redukčnej diéty, pretože obsahujú málo cukru a kalórií

Vláknina pre lepšiu kondíciu

Ak zjeme čo len jedno stredne veľké jablko, zabezpečíme si tým 75 percent dennej potreby vlákniny, ktorá udržuje v dobrej kondícii naše črevá. Ak sa chceme naozaj týmto druhom ovocia chrániť pred rakovinou a brzdiť zápalový proces, musíme skonzumovať celé jablko aj so šupkou, v ktorej sa koncentruje najviac účinných látok.

redakcia Doma a Rada, FOTO: everystockphoto.com