Denne jedno jablko
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Občas nás množstvo informácií o zdravej výžive prevalcuje. A v tom nápore noviniek sa nám strácajú úplne jednoduché recepty na zdravie. Už naši starí rodičia si zvykli denne zahryznúť do jabĺčka z vlastnej záhrady. Vedeli, prečo to robia. Jablko je malým prírodným úkazom, banka vitamínov C, E, K i skupiny B, takmer všetkých minerálov, najviac však draslíka, vápnika, fosforu a horčíka, ale aj vlákniny, pektínu a antioxidantov.

Čo všetko pomáhajú jablká v organizme riešiť?
- znižujú krvný tlak i hladinu cholesterolu v krvi
- prajú dobre funkčnému srdcu a zdravému srdcovo-cievnemu systému
- fungujú ako prevencia proti rakovine najmä čriev, obličiek a pľúc
- posilňujú imunitný systém
- stabilizujú hladinu cukru v krvi
- znižujú riziko tvorby žlčníkových a obličkových kameňov
- zlepšujú trávenie i činnosť čriev a účinne pomáhajú pri zápche či hnačke
- priaznivo vplývajú na metabolizmus
- znižujú horúčku, bojujú so zápalom
- zlepšujú stav ďasien
- pomáhajú pri problémoch s akné
- chránia mozog i nervy, zlepšujú náladu
- hasia smäd, pretože až 85 percent ich objemu tvorí voda
- sú vhodné aj pri dodržiavaní redukčnej diéty, pretože obsahujú málo cukru a kalórií

Vláknina pre lepšiu kondíciu
Ak zjeme čo len jedno stredne veľké jablko, zabezpečíme si tým 75 percent dennej potreby vlákniny, ktorá udržuje v dobrej kondícii naše črevá. Ak sa chceme naozaj týmto druhom ovocia chrániť pred rakovinou a brzdiť zápalový proces, musíme skonzumovať celé jablko aj so šupkou, v ktorej sa koncentruje najviac účinných látok.
redakcia Doma a Rada, FOTO: everystockphoto.com