Datľová medicína v hrsti

16.12.2024

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA   Za hrsť datlí si zvykli dopriať ľudia už v staroveku. Výborne zasýtili a okrem toho aj upevnili zdravie. Oboje platí, samozrejme, dodnes. Tak prečo si nezobnúť pár kúskov sladkého sušeného ovocia?

Kto sedí dlho pri počítači a cíti, že sa mu znížila schopnosť koncentrácie, môže skúsiť zjesť pár datlí, ktoré dokážu povzbudiť myslenie. Preto by mali mať na pracovnom stole položenú misku s touto exotickou pochúťkou aj všetci študenti počas skúšobného obdobia.

Datle obsahujú...

  • ... veľa cukrov a sacharidov
  • ... vodu, no iba v čerstvých plodoch
  • ... bielkoviny a tuky
  • ... vlákninu
  • ... vitamíny A a B, beta karotén a čerstvé aj vitamín C
  • ... minerály, hlavne vápnik, meď železo, chlór a draslík

Vďaka tomu ....

  • ... expresne dopĺňajú energiu pri fyzických aktivitách i pri práci
  • ... vplývajú pozitívne na schopnosť sústrediť sa
  • ... podporujú rvotvorbu i prenos kyslíka v krvi
  • ... zlepšujú bunkový metabolizmus
  • ... znižujú krvný tlak
  • ... sú prevenciou artériosklerózy čiže upchávania ciev
  • ... prospievajú kostiam a zubom, ale i stavu pokožky a vlasov


TIP: Datle môžu byť aj okamžitou pomocou pri zdravotných problémoch. Obzvlášť pri žalúdočných kŕčoch a pri respiračných ťažkostiach. Nezrelé pomôžu zastaviť hnačku.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com