Datľová medicína v hrsti
ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA Za hrsť datlí si zvykli dopriať ľudia už v staroveku. Výborne zasýtili a okrem toho aj upevnili zdravie. Oboje platí, samozrejme, dodnes. Tak prečo si nezobnúť pár kúskov sladkého sušeného ovocia?

Kto sedí dlho pri počítači a cíti, že sa mu znížila schopnosť koncentrácie, môže skúsiť zjesť pár datlí, ktoré dokážu povzbudiť myslenie. Preto by mali mať na pracovnom stole položenú misku s touto exotickou pochúťkou aj všetci študenti počas skúšobného obdobia.
Datle obsahujú...
- ... veľa cukrov a sacharidov
- ... vodu, no iba v čerstvých plodoch
- ... bielkoviny a tuky
- ... vlákninu
- ... vitamíny A a B, beta karotén a čerstvé aj vitamín C
- ... minerály, hlavne vápnik, meď železo, chlór a draslík
Vďaka tomu ....

- ... expresne dopĺňajú energiu pri fyzických aktivitách i pri práci
- ... vplývajú pozitívne na schopnosť sústrediť sa
- ... podporujú rvotvorbu i prenos kyslíka v krvi
- ... zlepšujú bunkový metabolizmus
- ... znižujú krvný tlak
- ... sú prevenciou artériosklerózy čiže upchávania ciev
- ... prospievajú kostiam a zubom, ale i stavu pokožky a vlasov
TIP: Datle môžu byť aj okamžitou pomocou pri zdravotných problémoch. Obzvlášť pri žalúdočných kŕčoch a pri respiračných ťažkostiach. Nezrelé pomôžu zastaviť hnačku.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com