Dajme si po anglicky čaj o piatej
HARMÓNIA - STOLOVANIE A ETIKETA Výraz čaj o piatej sa stal pojmom, ktorý žiari v textoch hitov a nechýba v žiadnom filme na námet detektívnych románov Agathy Christie. Už asi každý vie, že vypiť si svoju poobedňajšiu šálku čaju je tak veľmi anglické. A ako vlastne vznikol tento spoločenský zvyk?
Je to paradox, pretože Angličania si potrpia na svoju históriu a na korene svojich tradícií nedajú dopustiť. Ich čaj o piatej však odštartovala v skutočnosti Portugalka Katarína z Braganzy, manželka anglického kráľa Karola II, ktorá učila dvorné dámy popíjať čaj. Čaj postupne zlomil srdcia i chute Angličanov a jeho konzumácia vzrástla najmä v 19. storočí, keď sa čaj zvykol servírovať v čajových záhradách i v kaviarňach. Prvá verejná čajovňa bola otvorená v Londýne v roku 1864. Čaj sa pil v ktorúkoľvek hodinu, ale vyššie vrstvy preferovali piatu ako štýlové posedenie s pohostením. Zvyk orientovať spoločenské popíjanie čaju na piatu hodinu rozvíjali Briti aj vo svojich početných kolóniách, kde táto tradícia pomáhala upevňovať spoločenské kontakty. A zaviedli ho napokon aj luxusné hotely.
Porcelán ako súčasť imidžu
Pri obrade sa používal kompletný servis, v ktorom nechýbali čajové šálky s tanierikmi, tácne na keksy, čajník, cukornička, misky a kanvička na mlieko v jednom štýle. Čajový servis bol nevyhnutnou súčasťou vybavenia domácnosti a obrazom vkusu i finančných možností jeho majiteľov. V každom prípade z tejto celonárodne obľúbenej činnosti museli profitovať aj výrobne porcelánu, pretože posedenie pri čaji si praktizovali všetky spoločenské vrstvy.
Čo zvykol hostiteľ ponúknuť
Pri čaji o piatej bol teplým iba samotný nápoj, do ktorého sa prilievalo mlieko. Na základné zasýtenie sa však servírovali skôr studené pochúťky – toasty s maslom a džemom, malé sendviče so syrom alebo so šunkou, ale v prvom rade nemohli chýbať drobné sladkosti ako keksy, koláčiky či sušienky, prípadne koláče a zákusky.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com