Čo najviac citrónovej šťavy
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Potrebujeme na prípravu omáčky alebo krému do piškótovej rolády citrónovú šťavu? Zo stredne veľkého citróna máme šancu získať asi 3 lyžice tejto pochutiny. Niektoré plody vrátane šupky sú však dosť odolné. Ako z nich dostať čo najviac šťavy?
- V prvom rade si kupujme plody, ktoré obsahujú viac citrónovej šťavy. Porovnajme niekoľko citrónov a vyberme si tie najťažšie.
- Rada číslo dva - nesnažme sa o podobné aktivity s citrónom, ktorý sme práve vytiahli z chladničky, treba ho nechať aklimatizovať.
- Pred rozkrojením ho pováľajme po ploche a riadne pri tom na plod tlačme. Potom sa bude z kanálikov uvoľňovať šťava ľahšie.
- Pomáha aj 20 sekúnd strávených v mikrovlnke. Šťava bude z dužiny vytekať ochotnejšie.
- A ďalšou možnosťou je vriaca voda, v ktorej citrón pobudne asi 30 sekúnd. Po schladnutí ho rozkrojíme a šťavu vytlačíme pomocou ručného odšťavovača z kovu alebo skla a ešte úspešnejšie pomocou elektrickej pomôcky na vytláčanie šťavy z citrusov.
- Pomôcť si môžeme aj v situácii, keď nemáme k dispozícii kuchynské pomôcky či spotrebiče. Citrón rozkrojíme a dužinu v každej polovici popicháme párkrát vidličkou. Potom vsunieme do dužiny lyžičku a otáčame ňou dokola, pričom citrónovú polovičku stláčame.
Dužinu nevyhadzujme
Vyžmýkaný citrón väčšinou končí v smetnom koši. Je to škoda, lebo aj dužina je zdrojom vzácnych látok a tiež vlákniny, ktorá zlepšuje činnosť čriev. Pre obsah pektínu a antibakteriálnych látok dokáže dužina z citróna napríklad zastaviť hnačku. Kto nemá problém s kyslou chuťou, môže ju vyjesť zo šupky, no prijateľnejšou alternatívou bude posekať ju a pridať do ovocného šalátu.
Poznámka: Citrónová šťava má široké využitie. Okrem kuchyne sa uplatní aj ako čistiaci prostriedok, liečivý prípravok, pohlcovač pachov, odpudzovač hmyzu a pomôže aj pri zvýrazňovaní blond vlasov či výrobe domácich pleťových masiek.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com