Čo dokáže jogurt v kuchyni

13.02.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Jogurt si zvykneme dávať na desiatu alebo olovrant ako pochúťku na rýchle zasýtenie. Tento mliečny produkt sa však dobre uplatňuje v kuchyni aj pri príprave studených a teplých jedál. Bez jogurtu by si asi nevedeli predstaviť život Bulhari či Gréci. Zvyknú ho využívať na prípravu studenej uhorkovej polievky alebo zálievky na šalát zo sezónnej zeleniny. Rovnako milujú jogurtové omáčky aj Taliani a Francúzi.

  • Raňajkové cereálie nemusíme zalievať mliekom, výborne chutia aj zmiešané s jogurtom. Nízkotučný riedkej konzistencie je vhodnejší ako hustý smotanový.
  • Čerstvý biely jogurt sa ideálne hodí aj na dokončenie rôznych studených omáčok ku grilovanému mäsu.
  • Do jogurtovej omáčky určenej k pečenej jahňacine alebo hydine môžeme pridať aj kôpor, pažítku, karí korenie, bazalku, posekanú mätu alebo čili.
  • Ak do jogurtu zamiešame trochu vegety a pár rozotrených strúčikov cesnaku, máme k dispozícii výborný dressing k pečeným zemiakom alebo k dusenej špargli či brokolici.
  • Je vhodnou a stráviteľnejšou náhradou namiesto majonézy v zemiakovom šaláte.
  • Jogurtom vylepšíme aj tvarohovú nátierku, je potom jemnejšia, ľahšia a dá sa lepšie natierať.
  • Môžeme si pripraviť aj sladkú omáčku. Ak je jogurt hustý, zmiešame ho s trochou mlieka a pridáme vanilkový cukor, prípadne pár kvapiek mandľovej arómy. Potom omáčkou prelejeme pokrájané banány a sladký dezert zavŕšime sprchou postrúhaných orieškov. Banán však môže byť pozdĺžne rozkrojený a opečený krátko na masle.
  • So sladkou jogurtovou omáčkou môžeme podávať aj letné druhy ovocia ako maliny, černice, čučoriedky, jahody či ríbezle.


Dobrý tip: Do kvalitného smotanového jogurtu zamiešame soľ, rôzne bylinky podľa vlastného výberu a roztlačený cesnak. Plátky kuracích pŕs alebo bravčového karé naklepeme, osolíme a okoreníme a naložíme do jogurtovej zmesi. Necháme pár hodín odpočívať v chladničke a napokon ugrilujeme alebo upečieme v rúre.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com