Čo by v kuchyni nemalo chýbať
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Ak nám na obed nestačí praženica z vajíčok a na večeru maslový chlieb, potrebujeme sa vybaviť všetkými základnými kuchynskými pomôckami, ktoré nám spracovanie potravín a ich tepelnú úpravu uľahčia.

V súvislosti so samotným riadom na varenie je dôležitý materiál, z ktorého je vyrobený. Najlepšou voľbou sú pomôcky z nehrdzavejúcej ocele, pretože majú dlhú životnosť a sú vhodné aj do umývačky riadu. Takto umývať však nemôžeme riady s teflónovou úpravou, na druhej strane sú prínosom z hľadiska zdravej výživy a jedlo sa na nich nepripaľuje. Aj pri kúpe ostatných pomôcok zohľadňujeme praktickosť. Čo teda patrí k základnému vybaveniu kuchyne?

- súprava hrncov aj s pokrievkami vo veľkosti od 1 do 5 litrov
- menší kastról s držadlom na rozpúšťanie tuku či roztápanie čokolády
- hrniec na varenie cestovín (skladá sa z dvoch častí)
- tlakový hrniec na zdravšiu a rýchlejšiu prípravu jedál z mäsa a zeleniny
- teflónová panvica na palacinky a omelety
- teflónová panvica na lievance a volské oká
- 2 teflónové panvice rôznych veľkostí na prípravu minútok z mäsa
- hlbšia panvica s pokrievkou na dusenie mäsa a zeleniny
- wok panvica aj s pokrievkou na prípravu rizota, soté a čínskych jedál
- 1 väčšia a 1 menšia zapekacia misa z ohňovzdorného materiálu
- 1 veľký a 1 malý pekáč na pečenie mäsa a zeleniny
- 2 plechy na pečenie keksov

- formy na pečenie múčnikov (bábovka, biskupský chlebík, torta, mafiny)
- misy rôznych veľkostí (na prípravu cesta, zeleninového šalátu, miešanie vajec)
- 1 hrubšia doska na krájanie surového mäsa
- 1 veľká doska na krájanie zemiakov, zeleniny, údenín a chleba
- 1 menšia doska na krájanie cibule a cesnaku
- lopárik s rukoväťou na hádzanie halušiek
- plastové varechy a naberačky rôznych veľkostí
- nože (2 na čistenie zeleniny a ovocia, 1 vrúbkovaný na chlieb, 1 veľký na mäso a hydinu, 1 dlhý na krájanie plátkov, 1 s oválnym hrotom na torty a korpusy, 1 na syr)
- okrúhly nôž na pizu a na cesto
- brúska na nože
- tĺčik na mäso
- vidlička a kliešte na obracanie opekaných alebo vyprážaných jedál
- strúhadlá (1 veľké na zemiaky a zeleninu, 1 menšie na muškátový orech a syr)

- škrabky na zeleninu a zemiaky
- metlička na sneh (použiteľná aj na vymiešanie palacinkového cesta alebo doma pripravenej čokolády)
- odmerka (s hodnotami pre tekuté i pevné ingrediencie)
- lievik
- valček na cesto
- ostronôžka na ozdobné rezanie cesta pred pečením
- sito na múku
- cedidlá (1 široké na cestoviny a zeleninu, 1 veľké a hlboké na vývary, 1 malé na sypaný čaj)
- otvárače na konzervy a pivové fľaše, vývrtka
- plastové štetce, 1 na potieranie mäsa počas opekania, 1 na potretie múčnikov pred pečením
- lis na cesnak
- krájač na vajíčka
- luskáčik na orechy

- kuchynské váhy
- rýchlovarná kanvica
- kuchynský robot na sekanie, šľahanie, miesenie, mletie i strúhanie
- pohotovostný ručný mixér
- hriankovač
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com