Citrusové ovocie v zime uzdraví

11.02.2024

VARENIE - POTRAVINY    Kým v lete uprednostňujeme aktuálnu úrodu jahôd, marhúľ a hrušiek, v zimných mesiacoch zvykneme siahať častejšie po citrusových druhoch ovocia. Okrem toho, že chutia a osviežia, sú bohatým zdrojom látok dôležitých pre viaceré orgánové systémy.

Vitamínový gejzír

Mandarínky, pomaranče či grapefruity sú príťažlivé pre výnimočnú vôňu, farbu i chuť, ale zároveň sú prínosom pre naše zdravie. Prítomný vitamín C zvyšuje obranyschopnosť nášho organizmu proti infekciám i jeho schopnosť hojiť rany. Látky nachádzajúce sa v citrusovom ovocí, či už spomínaný vitamín C, vláknina, flanoidy alebo citrusový olej s antioxidačnými účinkami znižujú riziko vzniku rakoviny najmä tráviaceho systému. Spevnením stien vlásočníc zlepšujú obeh krvi a pôsobia protizápalovo. Citrusové plody ako zdroj draslíka môžu pomôcť pacientom s vysokým krvným tlakom. Užívajú totiž dlhodobo lieky, ktoré znižujú zásoby tohto minerálu v krvi. Nerozpustná vláknina pektín, ktorý obsahuje najmä šupka jednotlivých mesiačikov, pomáha znižovať hladinu cholesterolu.

Potešenie v kuchyni

  • Citróny pochádzajú z Indie, ale dnes sa pestujú v celom Stredomorí a na juhu USA. Pri nákupe sa vyvarujme plodom s hnedými škvrnami. Sú absolútne nepostrádateľné pri príprave múčnikov, či už citrónová šťava alebo kôra, dužina vylepší chuť alkoholických i nealko nápojov.
  • Grapefruity pôvodne rástli len v karibskej oblasti. Sú obľúbené napriek trpkej až horkastej chuti. Konzumujú sa ako súčať šalátov a koláčov, ale môžu sa aj grilovať a piecť.
  • Klementínky sa vyšľachtili krížením pomarančov a mandarínok, majú sladkastú chuť a ľahko odstrániteľnú šupku.
  • Limetky sú náročné na klimatické podmienky, chuťovo sú výraznejšie a trpkejšie ako citróny. Limetková kôra sa často využíva do koláčov.
  • Pomaranče sa zvyknú konzumovať v surovom stave, ale aj ako súčasť koláčov a mäsových jedál. Mimoriadne obľúbená je pomarančová šťava.
  • Kumkváty vyzerajú ako trpaslíčie pomaranče, pochádzajú z Číny a často sa používajú v konzervovanej podobe.

Poznámka: Citrusové ovocie by sme mali konzumovať denne. Membrány medzi mesiačikmi a citrusová kôra sú bohatšie na hodnotné látky ako šťava, ktorú väčšina z nás preferuje. Preto je dobré jesť ovocie celé, ošúpané len z vrchnej kôry. Červenšie druhy pomarančov a grapefruitov obsahujú navyše aj karotény.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com